Rdza, garaż czy chmurka? Sól na drogach...

13 Lis 2016, 07:00

Siemanko, chciałem was zapytać jak najlepiej trzymać auto w zimie tak aby nie zalazło rdzą? Dodam, że na zimę nie mam żadnego garażu tylko plandekę i specjalny pokrowiec na mojego golfa. On na chwilę obecną jest w stanie bardzo dobrym od rdzy, podwozie mam zakonserwowane ale chodzi mi o nadkola, klapę itp itd.
Moje pytania brzmią:

Lepiej trzymać auto pod gołym niebem, pod plandeką czy w pokrowcu? (Jak sie uda może jeszcze w tym mies. bedzie garaż).

Czy sól sypana na drogach wpływa negatywnie na blachę i sprzyja rdzewieniu auta?

Co mogę zrobić aby zminimalizować korozje?
mlodyidosia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 02 2016
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf 3 GTI
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

14 Lis 2016, 15:32

Jeśli nie masz garażu, to plandeka, póki co, będzie dobrym rozwiązaniem. Ja teraz w ogóle nie mam garażu, samochód codziennie siedzi pod plandeką i jakoś daje radę. :yes:
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

12 Gru 2016, 17:40

W zimie z doświadczenia wiem, że najlepsza jest wiata jak często jeździsz autem. Przy niskich temperaturach rdza tak nie atakuje mocno jak przy dodatnich.

Garaż jest dobry na dłuższe parkowanie, oczywiście wtedy najlepiej umyć samochód z soli.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2017, 17:49

ja mam plandekę i tez uważam ze daje radę. kiedyś kupiłem jakąś badziewną z rynku to od razu się przedarła ale teraz mam z internetu i jest ok. póki co drugi rok się trzyma
Ostatnio edytowany przez silvo44, 14 Lut 2017, 18:07, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama + Proszę pisać po polsku !!!
piegus
Początkujący

Auto: fiat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...