Rdza na wewnętrznej stronie felg nowego samochodu

04 Lis 2021, 22:03

Witam i z góry przepraszam, jeśli temat nie w tym dziale, co trzeba.

Po wewnętrznej stronie wszystkich czterech alufelg nowego samochodu (Opel Corsa, odebrany dzisiaj z salonu), wokół otworu centralnego widać rdzę, tak jak na zdjęciu poniżej:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Są to koła z oponami letnimi, na których auto stało, gdy było wystawiane na sprzedaż, przed odbiorem salon założył mi drugi zestaw z zimówkami. Rdzę zauważyłem, gdy chowałem te koła do garażu. Nie wiem, czy jakieś świństwo jest już też na piastach czy tarczach (ale pewnie tak?).

Co w takiej sytuacji? Czy to jest normalne zjawisko? Czy można to reklamować? Bo skoro rdza jest już na dobry początek, to co będzie np. po kilku miesiącach jazdy?
TWBolec
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

04 Lis 2021, 22:37

To musi być syf z piasty.. Aluminium utlenia się tylko na powierzchni i efekt jest inny..
Gość114260

04 Lis 2021, 22:42

Cześć. To nie rdza tylko taki nalot od styku felgi z piastą. Weź to przetrzyj mokrą ściereczką, wytrzyj do sucha i posmaruj delikatnie i cieniutko jakąś wazeliną. Nie sądzę, żeby ci to miejsce rdzewiało. U mnie w nowej Corolli też takie coś jest we wnętrzu alufelg.
fynooh
Nowicjusz

04 Lis 2021, 23:14

Podobne świństwo jest na niektórych śrubach do tych felg. Gdy próbowałem zetrzeć mokrą ścierką, to efekty były mizerne (zeszło tylko trochę).

Czy jest sens ściągać koła i sprawdzać, czy rdzewieje piasta? Czy zrobiliby to w ASO w ramach gwarancji (swoją drogą musieli to widzieć, kiedy zmieniali koła na zimówki).
TWBolec
Nowicjusz

04 Lis 2021, 23:34

Nie popadaj w skrajność, m. in. śruby i piasty robi się ze zwykłej stali, więc rdzawy nalot zawsze będzie.
Gość114260

05 Lis 2021, 11:09

To normalne tylko niczym nie smaruj śrub od kół. Jak masz szczotkę drucianą miedzianą to nią usuń ten nalot na śrubach.

TWBolec napisał(a):Po wewnętrznej stronie wszystkich czterech alufelg nowego samochodu (Opel Corsa, odebrany dzisiaj z salonu), wokół otworu centralnego widać rdzę
Wytrzyj ją bo to nie od felgi bo ona jest aluminiowa tylko do samej tarczy hamulcowej która jest stalowa, a felga styka się z nią po założeniu. tego połączenia nie powinno się niczym smarować na styku bo to tzw suche połączenie (wystarczy przy zmianie dobrze oczyścić).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

08 Lis 2021, 21:23

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, teraz czuję się uspokojony, temat do zamknięcia.
TWBolec
Nowicjusz