Rdza, zarysowanie, pękniecie

25 Lut 2009, 08:24

Witam wszystkich.

Pekniecie:
Mam pekniety zderzak, ktory juz zostal pospawany i zaszpachlowany:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Chcialbym teraz pokolorowac go, wiec myslalem zeby kupic taki zestaw:
[link do oferty na Allegro wygasł]

i wykonac to wedlug instrukcji. Pytania ktore mi sie rodza przy tym:
Czy taki podklad i lakier beda sie dobrze trzymac?
Czy mozna wykonac ta operacje bez zdejmowania zderzaka?

Zarysowanie

W czasie mojej nieobecnosci doszlo do zarysowania samochodu i lekkiego wgniecenia blachy:

Czy wedlug was to jest zarysowanie po kims kto przy parkowaniu zarysowal mi samochod czy ktorys z domownikow zarysowal np o sciane?

Moim rozwiazaniem na to by bylo uzycie do wyprostowania blachy:
[link do oferty na Allegro wygasł]
a pozniej zalatwic to szpachla i tym zestawem lakieru co wspomnianym na gorze. To odpowiedni pomysl?

Rdza

Jak widac na zdjeciach powyzej, ale tez:

Samochod zaczyna korodowac, (dopiero to wyszlo na jaw u blacharza, przy spawaniu zderzaka).
Chcialbym to zrobic zelem anty-korozyjnym, spachla i zestawe wyzej wspomnianym. To odpowiedni pomysl?
Watpliwosc ktora mi sie narzuca to od razu czy nie pomalowac calego samochodu, poniewaz widac juz male plamki rdzy na masce:

Dziekuje za odpowiedzi.
swiss
Nowicjusz

25 Lut 2009, 11:31

Te lakiery to wysoka jakosc,tylko musisz sie upewnic czy nadaja sie do lakierowania plastikow,najlepiej gdybys jednak sobie ten zderzak zdjał,nie duzo roboty,przeciez musisz go calego wylakierowac a do tej czynnosci potrzebne jest zmatowienie calego elementu,pokrycie podkladem i lakierem a na wierzch bezbarwny lakier.Drugie pytanie?Mnie to wyglada na ewidentne zahaczenie o sciane!Trzecie pytanie?Bładzisz ,szkoda kasy bo jesli rdza wyzarla blache na wylot to jedyna skuteczna metoda w takich miejscach jak blotniki to wyciecie,wspawanie reparaturek i szpachla,inaczej nic z tego!Powierzchowne plamki rdzy mozesz zlikwidowac we wlasnym zakresie robiac zaprawki,lakierowanie calego samochodu to sa koszty no chyba,że nie zamierzasz tego samochodu jeszcze sprzedac bardzo dlugo to wtedy mozna wylakierowac,koszt do 1800 zł.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2009, 12:18

Fajnie by bylo, ale 1800 to mi powiedzieli ze moga mi usunac rdze z tych 2 czesci i pomalowac zderzak i boki :) w trojmiescie
swiss
Nowicjusz

25 Lut 2009, 14:22

To se daj siana z tym ,sam to zrobisz za grosze,tylko ktos musi ci wspawac reparaturki,a jak sie lakieruje sprayem ?Poszukaj w tym dziele porady w naprawianiu dziury w drzwiach to sie dowiesz,ja sobie machnalem caly blotnik i drzwi w Clio sprayem i nie uwierzylbys że to robione sprayem,tylko wczesniej kolega lakiernik zdradzil mi sekret jak to sie robi a zdradzil mi bo dalem mu kiedys do calego lakierowania starego Mercedesa ,widocznie uwazal ,ze jestem wart dobrej rady :wink: Musisz tylko poswiecic troche czasu na szlifowanie szpachli ale to jest frajda.Pozdrawiam! :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)