Re: PUNTO II Problem z nowym nabytkiem

26 Lut 2007, 21:58

Witam.
Kilka dni temu kupiłem Punto II 1,2 , 16V, 2002r.
Samochód posiada gaz sekwencyjny.
Mam małe problemy. Kiedy auto jest zimne zapala bez problemu. Może stać całą noc na mrozie i pali od pierwszego razu. Problem pojawia sie gdy samochód zgaśnie mi na przykład na skrzyżowaniu podczas ruszania. Wtedy mam poważne problemy z uruchomieniem silnika.
Ostatnio edytowany przez qessi, 28 Lut 2007, 19:31, edytowano w sumie 1 raz
qessi
Nowicjusz

• 27 Lut 2007, 11:11

Cześć,
    Według mnie przyczyna leży gdzieś w układzie paliwowym.

Co do uruchamiania na gazie to jest to zły pomysł. Przede wszystkim grozi to uszkodzeniem parownika. W wyniku rozprężania się gazu w niepodgrzanym parowniku szybko obniża się temperatura, co wcześniej czy później doprowadzi do uszkodzenia gumowych membran. Objawami takiej usterki mogą być problemy z rozruchem, nierówną pracą silnika, zwiększonym zużyciem gazu itd.

Jeśli chodzi o spalanie to przy sekwencyjnym wtrysku nie powinno wynosić więcej jak 8-9 l. Bo Punto w mieście pali ok.8, a na gazie spalanie zawsze jest troszke większe, no ale z drugiej strony przy sekwencji wzrost spalania powinien być mniej odczuwalny niż w przypadku instalacji mieszalnikowych I i II gen.

Pozdrawiam.
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
      Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...