Reajestracja samochodu!!

21 Kwi 2009, 13:45

Witam mam takie pytanie
Chce kupić samochód od znajomej z Łotwy, ona ma mi przywieź to auto do polski i tutaj podpiszemy umowę - proszę o poradę, jakie papiery, dokumenty ona musi zabrać ze sobą abym bezproblemowo mógł zarejestrować ten samochód w naszym kraju, bez potrzeby wykupywania tablic zjazdowych jak w przypadku sprowadzenia samochodu Np z Niemiec.
Czy musze postąpić tak samo jakbym to auto kupił za granicą??
Pyzdr
moizes
Nowicjusz

21 Kwi 2009, 18:41

postępujesz tak jakbyś kupił to auto za granicą z tą różnicą, że w urzędzie skarbowym nie składasz VAT-24 i nie płacisz 160 zł z tego tytułu tylko:
1. składasz PCC-3 - płacisz 2% wartości rynkowej pojazdu do Urzędu Skarbowego
2. składasz podanie o wydanie zaświadczenia o braku obowiązku zapłaty podatku VAT - opłata 17 zł

reszta identycznie jak przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

22 Kwi 2009, 01:58

Serdecznie dziękuje:)
I mam jeszcze jedno pytanie:
Ten samochód ma być przywieziony w sobotę do, w-wy która jest kawałek drogi od mojego zamieszkania (małopolskie).
Skąd mogę wziąć ubezpieczenia i tablice rejestracyjne (tymczasowe) abym mógł legalnie przejechać tym samochodem do domu i tam go w poniedziałek już zarejestrować na stałe.

(przepraszam, jeśli to pytanie jest laickie, ale nigdy nie miałem wcześniej do czynienia z zakupem samochodu i formalnościami z tym związanymi)
moizes
Nowicjusz

23 Kwi 2009, 16:29

po załatwieniu wszystkich formalności - urząd celny, skarbowy, tłumaczenia, opłata recyklingowa zgłaszasz się do swojego urzędu komunikacji z wnioskiem o wydanie próbnych tablic (czerwone) po to, żeby zrobić badanie techniczne.

W dniu rejestracji ubezpieczasz samochód.

Z tablicami, OC, pozwoleniem czasowym jedziesz po samochód - robisz badanie technicznie i ponownie do urzędu komunikacji - rejestracja czasowa - czarne tablice, ten numer rejestracyjny zostaje na stałe.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...