Reflektory i żarówki...

06 Sty 2010, 19:42

Witam. Przepraszam, że piszę na zły temat, ale pilnie potrzebuję informacji. Nie mogę tego nigdzie znaleść i chyba nie znajdę... Nie mam książki a potrzebuję zaliczyć przedmiot :/ :

=> Odlewki na reflektorach (Co znaczą oznaczenia na nich np. R8, 1421091 itp...)
ps. Na każdym reflektorze samochodowym jest odlewka z podobnymi oznaczeniami...
=> Budowę żarówki ksenonowej i oznaczenia (D1,D2)
=> Budowę żadówki halogenowej i oznaczenia (H4,H7)

Jakby ktoś wiedział coś na ten temat, bardzo prosił bym o odpowiedź. Nie miałem gdzie napisać, więc napisałem tutaj. Jeszcze raz przepraszam, ale mam tak porypanego nauczyciela w szkole, że przyjdzie na lekcje tylko po to żeby przeczytać co mu każą. Zatrzymał się na pewnym etapie (Fiat 125/6 p, Żuk i Syrenka). Nie umie wytłumaczyć prostych czynności związanych z diagnostyką samochodową... Zrobiliśmy mu "Test" to nie odróżnia zaworów ssących od wydechowych, kolumna McPhersona nie jest częścią konstrukcji zawieszenia. Nie ogarniam kolesia... Proszę Pomóżcie ! ! !
Lektor71
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Sty 2010, 11:16

szukaj w wyszukiwarce pod hasłem "oznaczenia na reflektorach samochodowych"
albo normy ECE, które mówią o kraju dopuszczenia do ruchu, typu żarówek i rodzaju świateł, reszta to będzą oznaczenia producenta.

Musisz się trochę bardziej wysilić, chyba nie chcesz, żeby ktoś podał ci wszystko na tacy ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga Dziecko! Początek roku szkolnego
    Standardowo od 1 września na przejściach dla pieszych pojawia się więcej dzieci w tym roku będzie to od 3 września kiedy to zaczyna sie pierwszy dzień szkoły. Wiele z nich będzie samodzielnie pokonywać drogę z domu do szkoły ...