Regeneracja plastików wnętrza

04 Sty 2016, 00:39

Witam :)
Przymierzam się do regeneracji plastików w mojej VC, dokładniej chodzi mi o tunel środkowy razem z obwódką wokół radia bo jest cała porysowana i obkopana, przy schowku na środku są też drobne pęknięcia. Chciałbym też zrobić coś z uchwytami na boczkach drzwi, tam gdzie są panele do sterowania szybami bo jest tam taka łuszcząca się guma jak w wielu samochodach i po 10 latach wygląda masakrycznie. Patrząc na ceny używanych części nie ma szans zrobić tego nie wydając przynajmniej 10% wartości samochodu i nie ma żadnej gwarancji, że kupione używki będą lepsze od moich więc pozostaje kombinować.

Na tunel myślałem, żeby opalarką spróbować trochę stopić plastik i zlikwidować co nieco te pęknięcia, potem całość przejechać papierem ściernym i spryskać czymś takim [link do oferty na Allegro wygasł].
Jeśli chodzi o panele boczne to najlepsza imitacja gumy jaką znalazłem na allegro to [link do oferty na Allegro wygasł]. W internecie krążą mieszane opinie na temat tego drugiego preparatu, ale do spryskania wnętrza chyba się nada?

Jeśli ktoś robił podobne naprawy i ma jakieś rady/pomysły to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi :)
BenDover
Nowicjusz

Auto: VC GTS

04 Sty 2016, 01:16

BenDover napisał(a):chodzi mi o tunel środkowy razem z obwódką wokół radia bo jest cała porysowana i obkopana, przy schowku na środku są też drobne pęknięcia
Może lepiej wymienić i będziesz miał tak jak oryginale. Cena chyba nie jest wysoka?

To co popękane przydało by się skleić lub zgrzać przed malowaniem i nie wiem czy to malowanie to jest dobra opcja.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Sty 2016, 01:26

No sam tunel to jest w granicach 400-500zł tylko obawiam się w jakim będzie on stanie, bo wiadomo jak to z używkami, idealnej nikt by nie sprzedawał. Pęknięcia chciałem skleić od środka i potem przejechać opalarką trochę stopić plastik żeby wypełnić luki i przejechać papierem ściernym, żeby to wszystko wyrównać przed malowaniem. I czemu malowanie to zły pomysł?
Jeśli chodzi o boczki to patrząc po zdjęciach tych co znalazłem są tak samo zniszczone jak moje bo ta guma schodzi od samego patrzenia :(
BenDover
Nowicjusz

04 Sty 2016, 01:39

Jeżeli chodzi o używki to też można trafić naprawdę w dobrym stanie tylko czasem trzeba się naszukać.
Spróbować możesz z klejeniem (ja bym to wolał jakoś zgrzać lub pospawać plastik żeby łączenia były mocne i nie piekły ponownie). Co do samego malowania plastiku to widziałem kiedyś położoną farbę w sprayu na taki strukturalny plastik i wyglądało to kiepsko. Być może to jest jakaś specjalna farba tak jak piszą i wyjdzie to fajnie. Chętnie bym zobaczył taką konsolę po malowaniu czymś takim :)

Gumę w sprayu odpuść. Można nią pomalować np. felgi z których łatwo będzie ją usunąć, jak zajdzie taka potrzeba.
Kacper
Forumowicz VIP

04 Sty 2016, 01:45

Jak znajdę w okolicy jakiś zakład który się tym zajmuje to im najwyżej zawiozę żeby mi za parę złociszy załatali te pęknięcia. A malowanie tunelu najwyżej zacznę od tych dużych płyt które są przy nogach bo ich raczej nie widać i jak wyjdą takie 'meh' to trudno i resztę konsoli kupię, ale jak wyjdą w miare ładnie to zabiore się za bardziej widoczne elementy przy radiu i wokól schowków. Dzięki za rady :)
A jeżeli guma w sprayu nie to masz jakiś pomysł na regenerację tych paneli na boczkach?
BenDover
Nowicjusz

04 Sty 2016, 19:00

BenDover napisał(a):A jeżeli guma w sprayu nie to masz jakiś pomysł na regenerację tych paneli na boczkach?
A te panele na boczkach nie są gładkie w oryginale? Jeżeli są gładkie to może polerowanie mechaniczne by załatwiło sprawę.

Guma na początku może wyglądać fajnie ale po pewnym czasie zacznie się wycierać i schodzić.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa Toyota Safety Sense?
    Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...

04 Sty 2016, 19:04

Nie to jest tez taka wlasnie guma/meszek i sie sciera szybko a pod spodem jest sliski plastik.
BenDover
Nowicjusz

04 Sty 2016, 20:19

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tak (bądź bardzo podobnie) robie większość paneli w enduro
jeśli efekt nie zadowala to zostaje jeszcze jakaś "farba strukturalna"
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Sty 2016, 20:21

Możesz jeszcze zerwać gumę zmatowić i pomalować tak jak środkową konsolę, ale czy to wyjdzie fajnie nie wiem :)

Widziałem kiedyś te plastiki z położoną folią karbonową i wyglądało to fajnie. Może to jest jakiś pomysł. Samochód w jakim to było to chyba był Seat Leon.
Kacper
Forumowicz VIP

04 Sty 2016, 21:31

Jeśli chodzi o opalarkę to próbowałem tej metody i niestety na te plastiki nie działa (zaczynają się topić, a kolor nie wraca, nie mówiąc o strukturze).
Folie też już sprawdzałem, nie użyłem karbonowej bo wg mnie wygląda.. mało poważnie, szczególnie w tym samochodzie, wziąłem za to imitację szczotkowanego aluminium. Też nie wygląda to najlepiej bo do niczego tam nie pasuje, ale co gorsze te wnęki które musiałbym obkleić są bardzo trudno dostępne (zrobiłem tylko uchwyty dla testu). No, ale głównie to mi się nie podoba folia, obkleiłem nią za to porysowane srebrne listwy i wyglądają ok :)
Tutaj fotki poglądowe tego co chciałbym 'zregenerować'
Drzwi: https://dl.dropboxusercontent.com/u/266 ... 200115.jpg
Tunel: https://dl.dropboxusercontent.com/u/266 ... 200150.jpg
Tutaj filmik z tym co chciałbym osiągnąć tą gumą w sprayu

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

oczywiście nie w tym kolorze, ale wyszło to bardzo ładnie przynajmniej na filmie, no i jako, że to spray to odpada cały problem trudno dostępnych miejsc, w końcu to spray :)
BenDover
Nowicjusz

23 Sty 2016, 12:25

Tak jak jedenz kolegów ci radził, zainteresuj się używką w dobrym stanie. Można zainteresowac się flokowaniem tego elementu (pokryciem materialem), w dalszej kolejności oklejeniem folią (są różne kolory i faktury), a dopiero na końcu malowaniem. To ostatnie będzie najsłabszym i najmniej trwałym rozwiązaniem zwłaszcza w miejscu, gdzie stale się ociera nogami.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

04 Mar 2016, 13:11

tym plastidipem nie wychodzi źle,
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

04 Mar 2016, 23:52

Zrobiłem sobie jednak boczki plasti dipem dokładnie miesiąc temu, do tej pory nie widziałem żeby coś odchodziło itp. Jedyna wada to plasti dip jest gorszy w dotyku, jest bardzo gumowaty, a nie taki śliski, ale wygląda jak oryginał.
Tutaj zdjęcia po kolei jak to wyglądało,
po wyjęciu z auta: https://dl.dropboxusercontent.com/u/266 ... 221811.jpg
po papierze wodnym: https://dl.dropboxusercontent.com/u/266 ... 223142.jpg
po malowaniu: https://dl.dropboxusercontent.com/u/266 ... 647~01.jpg
i zmontowane: https://dl.dropboxusercontent.com/u/266 ... 021436.jpg
BenDover
Nowicjusz

19 Lip 2016, 11:56

mnie też ta gumowana forma nie odpowiadała w dotyku, ale kumpel robił sobie felgi wcześniej full dipem takim płynnym vinylem i mówił że do plastików we wnętrzu też się dobrze sprawdza. Ja miałem w czarnym macie coś takiego automar.net.pl/produkt,517,full_dip_czarny_mat do tej pory fajnie się trzyma, w dotyku jest całkiem spoko a w razie czego zawsze mogę to łatwo zedrzeć i zmienić na inny kolor :P
DomPag
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Roomster
Paliwo: Benzyna

19 Lip 2016, 12:30

U mnie po kilku miesiącach z elementów najczęściej eksploatowanych jak np. uchwyt w drzwiach kierowcy zaczęła się ta guma strzępić więc zmieniłem ja na czarny matowy spray do plastiku i z tym się nic nie dzieje a dużo tańsze
BenDover
Nowicjusz