Regulacja zaworów, a eksploatacja na LPG

15 Cze 2016, 12:09

Robiono regulację zaworów i mechanik zmniejszył za duże luzy,mówi że zazwyczaj na gazie sie zmniejszają luzy więc poprzednio pewnie były ustawione za duże luzy.Auto mam naLPG i zrobione na nim 35 tyś.Wczesniej zawory były sprawdzane przed założeniem gazu (212 tyś)i stwierdzono że nie potrzebna regulacja.Pytanie czy zaduży luz zawsze słychać(bo ja nie słyszałem),czy na gazie może luz się zwiększyć?Zastanawiam się czy mechanik dobrze ustawił (w okolicy ma opinię fachowca).
tp17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: D16V1
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

13 Lip 2016, 13:11

tp17 napisał(a):Pytanie czy zaduży luz zawsze słychać
Nie, zależy od tego jak jest duży. Jak będzie słychać to może być już za późno na regulację. Luzy na LPG powinno się sprawdzać okresowo co około 30tyś.km.

Zerknij sobie do tematów Luzy zaworowe na lpg i Zasilanie LPG a zmiana luzów zaworowych
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

13 Lip 2016, 20:28

Dokładnie, temat luzów wystepuje w wielu autach. 30 kkm jak napisał kolega wyżej sprawdzaj. to montażysta nie zwrócił ci na to uwagi przy montażu?
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?
    Każdy z nas wie jakie mamy drogi i ograniczenia. Znaki ograniczające prędkość które często stoją w miejscach bezzasadnych (bo np. drogowcy zapomnieli zabrać po jakiejś naprawie drogi), są to bardzo częste przypadki ...