Rejestracja a zagubiona karta pojazdu

20 Wrz 2012, 19:50

Witam zakupiłem pojazd w lutym ubiegłego roku i nie zwróciłem uwagi na brak karty pojazdu (wpisana w dowód) nie mogę zarejestrować nie mogę tez odebrać duplikatu itp bo wcześniejszy właściciel w 2009r nie zgłosił zbycia pojazdu i od paru miesięcy uznaje ze nie ma czasu nie ma kiedy nawet listu do wk wysłać. poradzi mi ktoś czy jest na to paragraf by skłonić go do wyrejestrowania czy wizyta u radcy prawnego czy adwokata coś da?? zaznaczę tez ze otrzymałem mandat za ''niedopełnienie obowiązku przerejestrowania pojazdu''100 zł
amon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2002
Auto: chevrolet chevy G10 sportVan
Silnik: 5.7tbi v8
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1988

20 Wrz 2012, 20:32

amon napisał(a): zaznaczę tez ze otrzymałem mandat za ''niedopełnienie obowiązku przerejestrowania pojazdu''100 zł

Ooo.... to coś nowego ! Kto i w jakich okolicznościach nałożył mandat ?
Poza tym kupiłeś auto w zeszłym roku czyli w 2011 a piszesz że poprzednie właściciel nie wyrejestrował auta w 2009 roku ! Mam wrażenie że opisujesz sytuacje na skróty bez podania szczegółów.Tym bardziej że
amon napisał(a): nie mogę tez odebrać duplikatu
O co chodzi ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2012, 20:56

auto miało właściciela przede mną który go nie zarejestrował a nabył je w 2009r po czym sprzedał mi w 2011. mandat dostałem podczas kontroli drogowej. bez paragrafu wpisanego itp. jest napisane niedopełnienie obowiązku przerejestrowania pojazdu i jako że mieszkam w małym mieście zapowiedziano mi że następnym razem dostane 500zł i każdym następnym po 500złale to najmniejszy problem bo owy własciciel miga sie od wysłania listy pocztą znalazłem kontakt do niego po umowie i serwisie społecznościowym wysłałem mu na mail po rozmowie telefonicznej skan umowy miedzy nim a następnym właścicielem i druczek do zgłoszenia zbycia wystarczy koperta i znaczek pisałem ze jak go nie stać to mogę mu wysłać na taksówkę na pocztę i znaczek dzwonie od lipca co czwartek i zapewnia mnie jutro wyśle dzwonie w środy do wk nadal nic.wiec auto nadal figuruje na niego a ja nie mogę odebrać duplikatu zagubionej karty pojazdu lub jakoś to oni inaczej nazwali
amon
Nowicjusz

20 Wrz 2012, 21:16

amon napisał(a):zaznaczę tez ze otrzymałem mandat za ''niedopełnienie obowiązku przerejestrowania pojazdu''100 zł

Pierwszy raz coś takiego słyszę.... :shock: Ja na Twoim miejscu obrałbym azymut do tego policjanta i niech wpisze Ci podstawę prawną na tą okolicznośc.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Wrz 2012, 05:40

jak wspomniałem małe miasto a jak juz zacznie sie z nimi wojne to raczej marne szanse. doczepi sie do czegoś innego.
amon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy baterie to słaby punkt samochodów elektrycznych?
    Czemu kierowcy boją się samochodów elektrycznych? Głównie z uwagi na baterie. Obawiają się ich trwałości, ograniczonej pojemności i czasu ładowania. Choć problemy te bez wątpienia są realne, z biegiem rozwoju ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...