Rejestracja auta a problem w urzędzie.

13 Gru 2016, 15:33

Witam,
Z góry przepraszam jeśli temat został napisany w złym dziale.

Mam poważny problem z rejestracją samochodu kupionego od handlarza w moim WK w powiecie Kieleckim. Problem polega na braku jednego dokumentu którego wymaga urząd a którego nie chce mi wydać/powiedzieć handlarz. Mowa tutaj o dokumencie a właściwie o dokładnej dacie wprowadzenia auta na teren Polski. W urzędzie powiedzieli mi że taki dokument bądź ksero umowy jaką zawarł handlarz z Niemcem - bo z Niemiec został ten samochód sprowadzony jest wymagany.
Handlarz natomiast ostro broni swoich praw i każe mi się wykłócać w urzędzie że oni nie maja prawa wymagać ode mnie dokładnej daty wprowadzenia auta na teren polski, bądź jego umowy jaką zawarł z Niemcem...
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie gdyż nie wiem kto w tej sytuacji ma racje i co mam dalej robić.
Pozdrawiam.

P.S dodam że handlarz wysłał mi dokument z pieczątkami w którym napisał że auto zostało kupione i sprowadzone do Polski w 2016 roku z Tym że nie podał on dokładnej daty sprowadzenia.
Wojtek661
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1993
Auto: Audi
Rok produkcji: 1999

28 Wrz 2017, 08:28

Jeżeli samochód od handlarza kupiłeś na fakturę a on ma w działalności gospodarczej wpis, że może handlować pojazdami to faktycznie nie musi Ci pokazywać swojej umowy a urząd komunikacji nie może jej żądać.

W przypadku gdy kupiłeś pojazd na umowę kupna to musi wypożyczyć Ci oryginał umowy zakupu z zagranicy.

Jak jest w tym przypadku?
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

28 Wrz 2017, 16:33

Dokładnie - jak kupiłeś samochód z komisu/od handlarza, który prowadzi działalność gospodarczą, to nie dostajesz umowy KS, tylko dostajesz fakturę. A jak masz fakturę, to WK nie może żądać umowy między handlarzem a tym, od kogo on to auto kupił. Tym samym, nie może żądać też dokumentu potwierdzającego datę sprowadzenia auta z zagranicy. Zapytaj w WK na jakiej podstawie prawnej żądają tego dokuemntu. Ciekawe co ci powiedzą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...