Rejestracja auta z Niemiec. Potrzebne zjazdówki?

05 Maj 2012, 20:54

Witam.
Kupiłem w niemczech auto, które było zarejestrowane, chciałem jechać do Polski je przerejestrować, ale niestety skończył się przegląd i ubezpieczenie. Samochód muszę wyrejestrować. Jedynym racjonalnym wyjściem jest wysłanie samochodu do Polski na lawecie. Tylko mam pytanie czy nie potrzebuję starych tablic gdy będę rejestrował auto w Polsce?
Proszę o jakieś porady.
Co, gdzie, jak.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
darek1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

05 Maj 2012, 21:06

darek1111 napisał(a):Samochód muszę wyrejestrować.
Tak to musisz zrobic...
darek1111 napisał(a):Tylko mam pytanie czy nie potrzebuję starych tablic gdy będę rejestrował auto w Polsce?

Nie musisz mieć zadnych TR.Po OBT przed I rej.w Polsce diagnosta wpisze w zaświadczeniu BN lub BT ....i wszystko jest ok...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Maj 2012, 21:15

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Czyli jak już będę w Polsce to najpierw na stację kontroli pojazdów dopiero później akcyza i rejestracja?
darek1111
Nowicjusz

05 Maj 2012, 21:25

darek1111 napisał(a):Czyli jak już będę w Polsce to najpierw na stację kontroli pojazdów dopiero później akcyza i rejestracja?

Nie jest akurat potrzebna taka kolejnośc załatwiania tych kochanych"papierkow" :wink: Mozesz zaplacic najpierw akcyzę ale musisz być pewny roku produkcji samochodu.Nie powiem ze często ale UC okreslając rok produkcji myli się i my nie raz to poprawiamy.W takich przypadkach lepiej jednak zaczynać od SKP...mimo wszystko... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Maj 2012, 11:38

Ok ale najpierw mogę zrobić przegląd?
Chciałem wysłać auto wcześniej żeby znajomy załatwił mi to co może załatwić bez mojej obecności, wydaje mi się że przegląd i akcyzę może zrobić sam, ja przyjechałbym na sam okres rejestracji pojazdu ( problem z urlopem )
darek1111
Nowicjusz

06 Maj 2012, 17:50

darek1111 napisał(a):Ok ale najpierw mogę zrobić przegląd?

darek1111 napisał(a): żeby znajomy załatwił mi to co może załatwić bez mojej obecności, wydaje mi się że przegląd i akcyzę może zrobić sam,

Oczywiscie ze samochod na OBT moze podstawić kazda osoba.Mnie nie interesuje człowiek a samochód i dokumenty.Natomiast nie mam pewności czy moze tez dokonać oplat w UC i US... :(
darek1111 napisał(a): ja przyjechałbym na sam okres rejestracji pojazdu

Tutaj musisz faktycznie juz sam dokończyć rejestracje samochodu osobiście...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Maj 2012, 16:55

Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym w pracy i dowiedziałem się ze nie można zarejestrować pojazdu bez przeglądu i ubezpieczenia. Ma rację :?:
darek1111
Nowicjusz

09 Maj 2012, 23:03

darek1111 napisał(a):dowiedziałem się ze nie można zarejestrować pojazdu bez przeglądu i ubezpieczenia. Ma rację

Ma całkowicie rację ale nie do końca...Jezeli masz wazny przegląd z Niemiec np.jeszcze 20 m-cy to rejestrujesz bez wykonywania go w Polsce.Natomiast jezeli wazny jest np.10 m-cy to juz nie zarejestrujesz.Musisz miec tez wykupione OC....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP