Witam, 14 lipca 09 kupiłem cinquecento. OC jest w
PZU opłacona I rata z terminem do 25.02.09 (zapłacona 24.02). Byłem w PZU i młody Pan (choć widać, że średnio pewny tego co mówił) powiedział mi, że nie ma sensu żeby zmieniał ubezpieczalnie obecnie bo mam do 25.08 termin na zapłacenie II raty OC na warunkach zbywcy, czyli na full zniżkach (dwie raty po 190 zł). Tutaj się pojawia moje pierwsze pytanie:
1. Czy rzeczywiście lepiej żebym zapłacił tą drugą ratę i został w PZU do lutego 2010 roku, a potem zmienił ubezpieczyciela?! W MBanku miałbym do zapłacenia około 600 zł za rok, czyli ponad 300 zł jedna z dwóch rat...
Pan mi popodbijał umowy k-s (gościa który mi sprzedał cienkiego - handlarz który wcześniej kupił od innego gościa i mojej, i handlarza, czyli 2 umowy k-s) i powiedział że mam się w ciągu 30 dni zgłosić i opłacić tą II ratę (o ile oczywiście się zdecyduję)...
Drugie pytanie, kupiłem samochód, któremu przegląd wygasł 30.06.2009, na obecną chwilę nie mam możliwości wymiany paru rzeczy (reflektory, 2 opony, hamulce - takie rzeczy mi wyszły do zrobienia żebym przeszedł badanie techniczne) tylko prawdopodobnie zrobię to po 30 dniach od zakupu. Z tego co się dowiedziałem nie mogę przerejestrować teraz samochodu na siebie tylko w momencie aktualnych badań. Czy mogę w takim razie zarejestrować samochód po tych 30 dniach i nie będę miał żadnych nieprzyjemności!?
Jeszcze jedno: gość opłacił podatek od zakupu od gościa na kwotę 1500 zł, a na umowie było 800 zł (na mojej też pomimo, że zapłaciłem troszkę więcej). Czy ja też muszę zapłacić podatek?! Handlarz mi powiedział, że już tego robić nie muszę, wystarczy że pokaże to w US (i jeszcze proszę napiszcie mi ile mam na to czasu).
Pozdrawiam serdecznie