Rejestracja bez przeglądu

21 Lip 2009, 11:50

Witam, 14 lipca 09 kupiłem cinquecento. OC jest w PZU opłacona I rata z terminem do 25.02.09 (zapłacona 24.02). Byłem w PZU i młody Pan (choć widać, że średnio pewny tego co mówił) powiedział mi, że nie ma sensu żeby zmieniał ubezpieczalnie obecnie bo mam do 25.08 termin na zapłacenie II raty OC na warunkach zbywcy, czyli na full zniżkach (dwie raty po 190 zł). Tutaj się pojawia moje pierwsze pytanie:
1. Czy rzeczywiście lepiej żebym zapłacił tą drugą ratę i został w PZU do lutego 2010 roku, a potem zmienił ubezpieczyciela?! W MBanku miałbym do zapłacenia około 600 zł za rok, czyli ponad 300 zł jedna z dwóch rat...
Pan mi popodbijał umowy k-s (gościa który mi sprzedał cienkiego - handlarz który wcześniej kupił od innego gościa i mojej, i handlarza, czyli 2 umowy k-s) i powiedział że mam się w ciągu 30 dni zgłosić i opłacić tą II ratę (o ile oczywiście się zdecyduję)...

Drugie pytanie, kupiłem samochód, któremu przegląd wygasł 30.06.2009, na obecną chwilę nie mam możliwości wymiany paru rzeczy (reflektory, 2 opony, hamulce - takie rzeczy mi wyszły do zrobienia żebym przeszedł badanie techniczne) tylko prawdopodobnie zrobię to po 30 dniach od zakupu. Z tego co się dowiedziałem nie mogę przerejestrować teraz samochodu na siebie tylko w momencie aktualnych badań. Czy mogę w takim razie zarejestrować samochód po tych 30 dniach i nie będę miał żadnych nieprzyjemności!?

Jeszcze jedno: gość opłacił podatek od zakupu od gościa na kwotę 1500 zł, a na umowie było 800 zł (na mojej też pomimo, że zapłaciłem troszkę więcej). Czy ja też muszę zapłacić podatek?! Handlarz mi powiedział, że już tego robić nie muszę, wystarczy że pokaże to w US (i jeszcze proszę napiszcie mi ile mam na to czasu).

Pozdrawiam serdecznie
szenefe
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

21 Lip 2009, 12:17

jak chodzi o przerejestrowanie to jest przepis, że masz na to 30 od daty zakupu ale nic się nie stanie jak zrobisz to po naprawie samochodu - brak kar na dziś.

W sprawie podatku od czynności cywilno prawnych czyli druk PCC-3 to jeżeli kupiłeś od handlarza na fakturę to jesteś zwolniony ale jeśli to był handlarz nie mający działalności i masz umowę kupna to musisz znowu zapłacić podatek bo to jest podatek od czynności czyli od umowy. Za każdym razem trzeba płacić i wypełniać PCC-3

tu możesz wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

na to by złożyć ten druk do US masz 14 dni od daty umowy.

Podatek to 2% wartości rynkowej czyli nie patrzysz się dokładnie na cenę na umowie tylko na średnią wartość takich pojazdów w Polsce i jeśli ona przekracza 1000 zł to płacisz podatek.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

21 Lip 2009, 12:49

dziękuję za szybką odpowiedź.
Proszę jeszcze o informację, czy nie ma możliwości rejestracji pojazdu beż ważnego przeglądu - na różnych forach - różne teorie

I jak się ma sprawa z tym ubezpieczeniem...
szenefe
Nowicjusz

21 Lip 2009, 14:05

jedyna możliwość rejestracji pojazdu bez ważnego przeglądu to na próbne - czerwone tablice właśnie po to by pojechać na badanie techniczne.
Tablice takie są wydawane do 30 dni

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

22 Lip 2009, 14:05

Witam, nakreślę dokładniej sprawę podatku, bo teraz mi się przypomniało co i jak:
Gość B od którego kupiłem (osoba fizyczna - osiedlowy "handlorz") kupił od gościa A samochód - zapłacił podatek PCC, ALE nic nie robił odnośnie rejestracji, ubezpieczenia OC.
W tej chwili stał się tylko pośrednikiem, a ja mam już zapłacony podatek (ten co gość B zapłacił)

Czy już w miarę logicznie to przedstawiłem?! :)
Bo nawet ten handlorz mówił, że to nie pierwsza jego sprzedaż i tak właśnie wystarczyło zrobić przez kupującego od niego (czyli w tym przypadku ode mnie)... czyli pokazać w US i podobno nic płacić nie muszę

Pozdrawiam
szenefe
Nowicjusz

22 Lip 2009, 21:17

w takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak zadzwonić do swojego urzędu skarbowego i spytać jak powinno być i czy handlorz ma rację czy tylko mu się wydawało...

daj znać czego się dowiedziałeś.

Jak nie jesteś pewny to nie wierz autorytetom bo np. gazeta wyborcza, motor czy auto świat też się mylą a co dopiero ja czy osiedlowy handlorz....

tu możesz przeczytać o pomyłkach autorytetów
AutoŚwiat
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/5532

Wyborcza
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/5263

Motor
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/1310

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...
    CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

23 Lip 2009, 10:00

Witam, więc oczywiście P. Darku masz rację - od zawarcia umowy (a dokładniej Kupna pojazdu) się płaci podatek, a nie od tych rzeczy co pisałem...

HandlOrz ;) to ma to do siebie że żuka by sprzedał jak porshe jakby mógł...

Wypełnie twój formularz - do koperty - a kasa na konto...

30 zł to jest więc paniki nie ma ;)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

aha btw. informację tą uzyskałem w US
szenefe
Nowicjusz