Rejestracja -- Dosć nie typowa sytuacja

21 Mar 2012, 00:38

Witam, mam okazję kupić auto i chciał bym zapytać jakie dokumenty będą mi potrzebne do zarejestrowania tego auta. Sytuacja jest dość inna od typowych dlatego najpierw ją przedstawię.

Obecny właściciel jest obywatelem Hiszpanii, samochód (VW golf VI) kupił niedawno w Polsce i jest jego drugim właścicielem, po zakupie zorganizował tablice tymczasowe i wyjechał nim do Hiszpanii. Jednak tam na skutek nagłej sytuacji losowej został zmuszony do sprzedaży auta którego nie zdążył zarejestrować w Hiszpanii a tablice tymczasowe straciły już soją ważność i auto pozostało nie zarejestrowane.

I tu pojawia się moje pytanie... Jakich dokumentów będę potrzebował od obecnego właściciela gdybym chciał kupić i zarejestrować w Polsce to auto(żeby w WK się nie czepiali i wszystko łatwo poszło).

Obecny właściciel twierdzi że jeśli ja ponownie zarejestruje auto w Polsce to nie będę musiał już płacić akcyzy. To by się zgadzało, bo auto nie zostało zarejestrowane w innym kraju. Ale czy to jest na pewno prawda?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Brayan10
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 2010

21 Mar 2012, 19:58

Brayan10 napisał(a):a tablice tymczasowe straciły już soją ważność i auto pozostało nie zarejestrowane.

To fakt ze nie zostało zarejestrowane ale zgloszone do rejestracji...
Brayan10 napisał(a):Jakich dokumentów będę potrzebował od obecnego właściciela gdybym chciał kupić i zarejestrować w Polsce to auto(żeby w WK się nie czepiali i wszystko łatwo poszło).

Najlepiej wez od niego wszystkie ktore posiada...
Brayan10 napisał(a):Obecny właściciel twierdzi że jeśli ja ponownie zarejestruje auto w Polsce to nie będę musiał już płacić akcyzy.

Zgadza się.Zeby dostac PC musi przedstawić kpl.dokumentow do rejestracji.Byc moze czeka na niego juz normalny DR samochodu.Jednak najlepiej będzie jak wezniesz od niego wszystkie dokumenty jakie posiada i udasz się do swojego WK zeby na to kukneli i wydali Ci opinię jakie czynności musisz jeszcze wykonac zeby dokończyc rejestrację tego samochodu....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014