Rejestracja i ubezpieczenie jako współwłaściciel

11 Kwi 2017, 18:51

Witam, czy jeśli kupując samochód właścicielem będzie ojciec a ja tylko współwlaścicielem to czy ja moge zarejestrowac i ubezpieczyć samochód. Czy tylko moze to zrobić pierwszy właściciel i czy jeśli ja bede rejestrował to zniżki ojca drastycznie spadną?
Rymu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2058
Auto: Audi
Silnik: TDI
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1927

11 Kwi 2017, 21:15

Ubezpieczyć auto może każdy, w polisie będzie wpisane ubezpieczony i ubezpieczający. Twojego ojca zniżki nie spadną!!! Przykładowo:
Jeżeli Twój ojciec ma auto którym jest właścicielem będzie traktowany z 60% zniżka
Jeżeli będziecie mieli drugie auto na współwłasność to już polisa na to auto będzie traktowana z 40% zniżka że względu na Twoją zwyżke.
Wszystko oczywiście zależy od różnych aspektów.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Kwi 2017, 13:04

Zniżki nie spadną ponieważ Ty i ojciec jesteście współwłaścicielami. Nie ma czegoś takiego jak ,,pierwszy właściciel", bo obydwoje traktowani jesteście na równi. Ojciec będzie wpisany w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel, w polisie również. Pamiętaj tylko o tym, że jeśli będziesz miał szkodę, ojciec - jako współwłaściciel - straci zniżki.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny terenowy ratowniczy pick-up
    Stworzona na bazie Nissana Navara Tekna z podwójną kabiną - aktualnym Międzynarodowym Pick-upie Roku - koncepcyjna Navara EnGuard charakteryzuje się wieloma specjalnie zaprojektowanymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi ...