Rejestracja na 2 osoby, a zniżki

08 Wrz 2007, 11:43

Witam.
Czy jest taka możliwość żeby zarejestrować samochód na 2 osoby?
Bo słyszałem, że da sie zrobić takie coś, że starsza zapisuje mnie jako drugiego właściciela samochodu i od tego monentu zaczyna mi się zbierać staż na zniżki z ubezpieczenia.
1. Czy to w ogóle jest możliwe?
2. Jeżeli byłoby to możliwe, to czy chodzi o rejestrację, czy o ubezpieczenie?
Pychu

08 Wrz 2007, 12:19

Samochód mozna zarejestrować tylko na jedna osobę.Druga osoba moze natomiast byc współwłaścicielem.Ważne to jest zarówno przy rejestracji jak i przy ubezpieczeniu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2007, 13:58

A da się gdzieś załatwić dodanie osoby (mnie :]) do właścicieli samochodu?
Jak tak to gdzie?
Aha i czy jak już tak będzie, to zacznie mi się liczyć staż do zniżek za bezszkodową jazdę itd?
Pychu

09 Wrz 2007, 13:57

musisz spisac umowe darowizny na 50% samochodu, wymienic dowod rejestracyjny
dopiero podpisujac nowa umowe z ubezpieczycielem jak juz bedziesz w dowodzie rej to zacznie Ci sie liczyc
adamuk
Nowicjusz

09 Wrz 2007, 14:25

Jak się nie mylę,nie trzeba obecnie nawet spisywać aktu darowizny.Wystarczy tylko w UK powiedzieć,że chcesz wpisać do dowodu rejestracyjnego współwłaściciela i to wszystko.Oczywiście trzeba bedzie wymienić dowód rejestracyjny(koszt to chyba 70 PLN-ów) i powiadomić zakład ubezpieczeń.Od wieku nowego współwłaściciela oraz od tego jak długo ma on prawo jazdy zależne będzie,czy bedzie trzeba coś dopłacić do polisy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2007, 17:00

A jednak.
Niedawno u mojej mamy był pan z PZU i jej wytłumaczył jak to działa.
Trzeba spisać akt darowizny (2% wartości samochodu), wymienić dowód rejestracyjny i jeżeli ma się poniżej 26 lat to cena ubezpieczenia idzie chyba o 30% w górę (nie wiem czy 30, w każdym razie dużo).
Nie opłaca się krótko mówiąc.
Koleś nawet sugerował że bardziej opłaca się kupić motorower, ubezpieczyć go, schować do piwnicy i latka stażu lecą.
Tylko nie wiadomo czy za jakiś czas nie wejdzie w życie jakiś nowy przepis, który mówiłby że staż za motorower się nie liczy.
Lipa :(
Pychu

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...