Rejestracja poza miejscem zameldowania a ubezpieczenie/przegląd?

13 Lis 2017, 00:49

Cześć,
Przejrzałem dziesiątki poradników ale jakby żaden wprost nie odpowiada na moje pytania. Mam ich kilka, wydawało mi się że szybko znajdę odpowiedzi ale już zbaraniałem... Sytuacja wygląda tak, że mieszkam 500 km od miejsca zamieszkania. Mam tu umowę o pracę ale mieszkanie wynajmuję bo ceny są kosmiczne i póki co nie zamierzam kupować lokalu (i tym samym meldować się tu bo zmienię wynajmowane mieszkanie i więcej będzie z tego problemów). Więcej Was zanudzał nie będę, może zadam od razu pytania w związku z powyższym:

1. Jeśli dobrze wyczytałem w poradnikach to mogę zarejestrować samochód tu w wydziale komunikacji pokazując np. umowę o pracę z miejscem wykonywania tutaj? Jechać 500km by zarejestrować auto a później jeszcze bo twardy dowód to dla mnie i koszty i czas, którego nie mam...
2. Czy tablice rejestracyjne trzeba zawsze zmieniać? Tzn. kupowałbym z okolicy i nie byłyby dokładnie takie same jak dla mojej dzielnicy. Kiedyś jak oglądałem jedno auto to gość mówił, że on nie zmienia nigdy (a miał blachy z województwa z drugiej strony Polski :P). Jaki jest na to czas?
3. Jak to jest w przypadku, gdy kupuję auto a w ogłoszeniu jest napisane, że ma ubezpieczenie np. jeszcze na 10 msc? Skoro ono jest opłacone to mogę z niego korzystać przez ten okres czy muszę od razu wykupić jakieś na swoje dane?
4. Analogicznie jak wyżej jak to jest z przeglądem? Muszę od razu robić nowy (pomijam chęć sprawdzenia auta, chodzi o wymogi formalne) czy mogę zrobić dopiero jak skończy się aktualny zlecany jeszcze przez byłego właściciela?
MroziQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2009

20 Lis 2017, 22:05

1. Samochód powinien być zarejestrowany w WK odpowiednim do miejsca zamieszkania. A więc w Wk w miejscowoście gdzie mieszkasz. Stały pobyt nie ma znaczenia. Poprostu tam gdzie mieszkasz, idziesz do WK, wypełniasz wniosek itd i rejestrujesz. Nawet DO nie jest ci potrzebny. Samochód rejestrują na podstawie umowy KS oraz wypełnionego wniosku.
2. Jeżeli TR na samochodzie są z innego powiatu, to dostaniesz inne - z literami odpowiednimi dla WK w którym rejestrujesz pojazd.
3. Jak kupisz auto, a ma ono ubezpieczenie ważne jeszcze 10 m-cy, to po zakupie idziesz do ubezpieczyciela ( lub dzwonisz ) i prosisz o aneks do umowy. Jest to konieczne z dwóch powodów - na polisie zostają zmienione dane osobowe oraz składka jest przeliczana i albo dopłacasz albo nie. Wynika to z róznicy zniżek między tobą a poprzednim właścicielem oraz wieku. Ubezpieczyciel wyliczy ci składkę i jak ci sięnie będzie podobać kwota, to możesz zrezygnować z tej policy ( wypowiedzieć ją z odpowiedniego artykułu ) i zawrzeć nową umowę u innego ubezpieczenia.
4. Przegląd robisz w dniu, który widniejew DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2017, 23:50

Małe sprostowanie

MotoAlbercik napisał(a):Nawet DO nie jest ci potrzebny. Samochód rejestrują na podstawie umowy KS oraz wypełnionego wniosku.
bez dowodu lub innego dok. Tożsamości Ci nie zarejestrują i nie odbierzesz także dowodu twardego. ( Bynajmniej tak jest u nas)

MotoAlbercik napisał(a):4. Przegląd robisz w dniu, który widniejew DR.
dodam że przegląd nie ważny któcej niż 3 miesiące
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...