REKLAMA
Cześć,
Przejrzałem dziesiątki poradników ale jakby żaden wprost nie odpowiada na moje pytania. Mam ich kilka, wydawało mi się że szybko znajdę odpowiedzi ale już zbaraniałem... Sytuacja wygląda tak, że mieszkam 500 km od miejsca zamieszkania. Mam tu umowę o pracę ale mieszkanie wynajmuję bo ceny są kosmiczne i póki co nie zamierzam kupować lokalu (i tym samym meldować się tu bo zmienię wynajmowane mieszkanie i więcej będzie z tego problemów). Więcej Was zanudzał nie będę, może zadam od razu pytania w związku z powyższym:
1. Jeśli dobrze wyczytałem w poradnikach to mogę zarejestrować samochód tu w wydziale komunikacji pokazując np. umowę o pracę z miejscem wykonywania tutaj? Jechać 500km by zarejestrować auto a później jeszcze bo twardy dowód to dla mnie i koszty i czas, którego nie mam...
2. Czy tablice rejestracyjne trzeba zawsze zmieniać? Tzn. kupowałbym z okolicy i nie byłyby dokładnie takie same jak dla mojej dzielnicy. Kiedyś jak oglądałem jedno auto to gość mówił, że on nie zmienia nigdy (a miał blachy z województwa z drugiej strony Polski ). Jaki jest na to czas?
3. Jak to jest w przypadku, gdy kupuję auto a w ogłoszeniu jest napisane, że ma ubezpieczenie np. jeszcze na 10 msc? Skoro ono jest opłacone to mogę z niego korzystać przez ten okres czy muszę od razu wykupić jakieś na swoje dane?
4. Analogicznie jak wyżej jak to jest z przeglądem? Muszę od razu robić nowy (pomijam chęć sprawdzenia auta, chodzi o wymogi formalne) czy mogę zrobić dopiero jak skończy się aktualny zlecany jeszcze przez byłego właściciela?