Rejestracja ,samochód z Danii

26 Kwi 2014, 18:38

Kupiłem samochód w komisie ze wszystkimi papierami które są potrzebne do rejestracji w Polsce
na Duńskich blachach.Samochód był zarejestrowany w Danii jako ciężarowy po sprowadzeniu został dozbrojony w siedzenia i pasy .Następnie przeszedł przegląd jako osobowy w którym jest napisane Dodatkowe, Okresowe(po raz 1) oraz posiadam 'Opis zmian wprowadzonych w pojeździe' dotyczących dołożenia siedzeń i pasów. W urzędzie powiedzieli że nie zarejestują gdyż brak jest przeglądu samochodu jako ciężarowy po sprowadzeniu do polski. Co mogę zrobić w tej sytuacji aby zarejestrować auto.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
longhtorn
Nowicjusz

Auto: Toyota

26 Kwi 2014, 19:17

longhtorn napisał(a):Co mogę zrobić w tej sytuacji aby zarejestrować auto.
Musisz zwrócic sie na piśmie do WK zeby Ci podali podstawy prawne dlaczego nie chca zarejestrować tego samochodu jako osobowy.Niestety wiem ze są WK które nie robią z tego tytułu zadnych problemów ale i są tez takie ze podchodzą do tego własnie w ten sposób.Wyznają ze praktycznie samochód ten nie jest jeszcze zarejestrowany w kraju a więc nie mozna dokonać tzw.zmian konstrukcyjnych/szumnie nazywanych.. :x /.Niestety to jest tylko Polska...k...a mać... :x
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Kwi 2014, 19:34

Spytam jak laik a co mi dadzą te podstawy prawne ?
longhtorn
Nowicjusz

26 Kwi 2014, 19:44

longhtorn napisał(a):Spytam jak laik a co mi dadzą te podstawy prawne ?
Bardzo duzo.Jezeli podstawa prawną pana/pani urzędnik jest :nie bo nie lub jego osobista interpretacja to mozesz odwołać sie do SKO.Nigdy nie wiadomo jaki będzie wynik ale bedziesz miał sumienie czyste ze w tym temacie zrobiłeś wszystko co było mozna.Oczywiscie mozesz tez zaczynac od początku.A więc zmiany w kierunku cięzarowego a pózniej vice versa....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Kwi 2014, 19:49

vice versa ok tylko że wszystkie opłaty są już zrobione łącznie z recyklingiem i akcyzą za osobowy :(
longhtorn
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...