REKLAMA
Czy na sali jest ktoś kto przechodził całą procedurę? Byłbym wdzięczny za podpowiedzi jak jak to zrobić krok po kroku, bo znajduję w necie różną kolejność kroków, które należy poczynić aby uzyskać żółte tablice. Zakładam, że czytający w późniejszym czasie wiedzą czym jest yountimer.
TEORIA (cytat):
1. Wypełnianie karty ewidencyjnej ruchomego zabytku techniki tzw. białej karty (w trzech egzemplarzach). Można samemu, jednak lepiej dać to w ręce rzeczoznawcy.
2. Wypełnioną kartę wraz z wnioskiem o wpisanie pojazdu do wojewódzkiej kartoteki ewidencji zabytków techniki składamy w siedzibie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków lub u kierownika delegatury.
Jeden egzemplarz białej karty przesyła się do Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Warszawie.
3. Wojewódzki Konserwator Zabytków po włączeniu karty do wojewódzkiej ewidencji zabytków wydaje stosowne potwierdzenie decyzji. Decyzja taka jest podstawą do wykonania badania technicznego auta zabytkowego.
4. Do rejestracji dodatkowo potrzebne będą: oryginał zaświadczenia z badania pojazdu, protokół z oceny stanu technicznego oraz uwierzytelniona kopia decyzji ujęcia auta w wojewódzkiej ewidencji pojazdów zabytkowych.
I teraz mam pytania:
ad1. Czy jest gdzieś lista takich rzeczoznawców i gdzie takiego rzeczoznawcę można znaleźć? Do kogo i gdzie się zgłosić?
ad2. Czy 1 egzemplarz do Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Warszawie ja mam wysłać czy robi to Wojewódzki Konserwator Zabytków?
ad3. Wiem, że te badania techniczne są bardziej szczegółowe. Czy otrzymam jakiś druk/formularz dla takiego badania? Z czym mam pojechać na to badanie oprócz wydanej Decyzji przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków? Gdzie je wykonać?
ad4. Co to jest "oryginał zaświadczenia z badania pojazdu" i od kogo go otrzymam? Co to jest "protokół z oceny stanu technicznego" i od kogo go uzyskam? Kto uwierzytelnia "decyzję ujęcia auta w wojewódzkiej ewidencji pojazdów zabytkowych" wydanej przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków? Rozumiem, że o nią chodzi. Notariusz? Radca prawny?
To na ten moment tyle
Pozdrawiam i czekam na pomoc w tym temacie.