Rejestracja samochodu na firmę.

08 Lis 2014, 15:50

Witam, mam następującą sytuację...
Od 3 lat jestem współwłaścicielem 50% udziału samochodu, który przekazał mi w darowiźnie tata mojej dziewczyny - on dalej posiada pozostałe 50%. Aktualnie prowadzę działalność gospodarczą i chcę samochód wprowadzić do majątku firmy, dlatego będę chciał, aby tata mojej dziewczyny przekazał mi w darowiźnie pozostałe 50% auta. OC mam do września 2015. I teraz moje pytania:
1. Jakie czekają mnie formalności i koszty związane z przerejestrowaniem auta w 100% na mnie?
2. Co z OC? Będę musiał wykupić nowe? A może dopłacić jakąś różnicę?

I pytanie trochę nie w tematyce, ale może ktoś się orientuje:
3. Wiem, że limit wartości darowizny od której nie muszę płacić podatku, od osoby obcej, wynosi 4902 zł. Ale czy ten limit ma jakieś ograniczenia czasowe? Skoro 3 lata temu otrzymałem od tej osoby darowiznę w wys 4500 zł i nie zapłaciłem podatku, to czy teraz znowu mogę dostać darowiznę o wartości 4500 zł i znowu nie zapłacę?
Pozdrawiam.
bitek
Obserwowany

Auto: Renault Laguna 2

08 Lis 2014, 19:14

bitek napisał(a):1. Jakie czekają mnie formalności i koszty związane z przerejestrowaniem auta w 100% na mnie?
Wystarczy ze współwłasciciel wypełni wniosek/gotowiec za 17.-/w WK i podpisze a na tej własnie podstawie zostanie wykreslony z DR,KP...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Lis 2014, 12:49

Jest limit, od jednej osoby można otrzymać 4902 zł raz na 5 lat. Jeżeli więcej, podatek od nadwyżki jest od 12-20%, ale nie wiem od czego dokładnie to zależy. Łatwo możesz to sprawdzić pod numerem 22 330 03 30 (Krajowa Informacja Podatkowa). Płacisz tylko za połączenie, a jak masz na stcjonarne za free to nic nie płacisz. Pozdrawiam Emi.
Emily38
Obserwowany

Auto: Honda Civic
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...