Rejestracja samochodu na firmę.

08 Lis 2014, 16:50

Witam, mam następującą sytuację...
Od 3 lat jestem współwłaścicielem 50% udziału samochodu, który przekazał mi w darowiźnie tata mojej dziewczyny - on dalej posiada pozostałe 50%. Aktualnie prowadzę działalność gospodarczą i chcę samochód wprowadzić do majątku firmy, dlatego będę chciał, aby tata mojej dziewczyny przekazał mi w darowiźnie pozostałe 50% auta. OC mam do września 2015. I teraz moje pytania:
1. Jakie czekają mnie formalności i koszty związane z przerejestrowaniem auta w 100% na mnie?
2. Co z OC? Będę musiał wykupić nowe? A może dopłacić jakąś różnicę?

I pytanie trochę nie w tematyce, ale może ktoś się orientuje:
3. Wiem, że limit wartości darowizny od której nie muszę płacić podatku, od osoby obcej, wynosi 4902 zł. Ale czy ten limit ma jakieś ograniczenia czasowe? Skoro 3 lata temu otrzymałem od tej osoby darowiznę w wys 4500 zł i nie zapłaciłem podatku, to czy teraz znowu mogę dostać darowiznę o wartości 4500 zł i znowu nie zapłacę?
Pozdrawiam.
bitek
Obserwowany

Auto: Renault Laguna 2

08 Lis 2014, 20:14

bitek napisał(a):1. Jakie czekają mnie formalności i koszty związane z przerejestrowaniem auta w 100% na mnie?
Wystarczy ze współwłasciciel wypełni wniosek/gotowiec za 17.-/w WK i podpisze a na tej własnie podstawie zostanie wykreslony z DR,KP...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Lis 2014, 13:49

Jest limit, od jednej osoby można otrzymać 4902 zł raz na 5 lat. Jeżeli więcej, podatek od nadwyżki jest od 12-20%, ale nie wiem od czego dokładnie to zależy. Łatwo możesz to sprawdzić pod numerem 22 330 03 30 (Krajowa Informacja Podatkowa). Płacisz tylko za połączenie, a jak masz na stcjonarne za free to nic nie płacisz. Pozdrawiam Emi.
Emily38
Obserwowany

Auto: Honda Civic
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...