Rejestracja samochodu na inną osobę niż w umowie.

23 Kwi 2012, 23:59

Witam.

Mam pytanie. Kupiłem samochód, może bliżej jest prawdy to, że ja jestem na umowie kupna-sprzedaży bo mama nie mogła w ten dzień jechać ze mną kupić samochodu, więc zrobiłem to sam i sporządziliśmy umowę na mnie.

Jednak chcemy zarejestrować samochód tylko na mamę... a na umowie jestem Ja więc nie wiem co mam zrobić... czy mam sporządzić mamie umowę o darowiznę, znowu chodzić do różnych urzędów?

Pozdrawiam
Sparrow
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Katowice

24 Kwi 2012, 06:22

W/g mnie innego sposobu nie ma, oprócz umowy k/s ale to nie o to chodzi - wizyta u notariusza by była konieczna .. Możesz normalnie zarejestrować na siebie a mamę dopisać jako współwłaściciela ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

24 Kwi 2012, 08:27

Sparrow napisał(a):Jednak chcemy zarejestrować samochód tylko na mamę... a na umowie jestem

W tej sytuacji masz dwa wyjścia a mianowicie:
1/Jezeli sprzedajacy nie zglosil tego faktu w WK to piszesz z nim drugą umowe k/s na "starszą"i po problemie...
2/Natomiast jezeli ten fakt jest juz zgloszony w WK to:
a/musisz odwiedzić US/jezeli wartosc rynkowa samochodu przekracza 1.000.-/i dokonac opłaty..
b/sporzadzasz akt darowizny na "starszą"/wzór-wujek google sie klania/Nie musisz chodzic do zadnego notariusza...
c/starsza z kpl.dokumentów azymut do WK i rejestruje samochod na siebie... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

24 Kwi 2012, 08:44

Migi60 napisał(a):Nie musisz chodzic do zadnego notariusza...

Acha - to chyba dotyczy tylko samochodów ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

24 Kwi 2012, 22:09

Samochód wart jest około 4000zł.

Czyli po prostu robię darowiznę mamie (już dawno zapłacony podatek mam za samochód), a mamuśka z umową o darowiźnie, moją umową kupna-sprzedaży idzie do wydziału i wszystko gra? Ktoś mnie kiedyś nastraszył że będę miał latania po urzędach dużo - a samochodzik musi być do piątku zarejestrowany...
Sparrow
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne deszcze - jazda po mokrej nawierzchni
    Kalendarzowa jesień jest już z Nami od jakiegoś czasu. Ta pora roku charakteryzuje się największą liczbą dni deszczowych ze wszystkich okresów w roku. Kierowcy w tym czasie powinni zwracać szczególną uwagę na ...