Rejestracja samochodu - problem z umowa..

25 Maj 2009, 16:54

Witam... jestem w trakcie załatwiania spraw zwiazanych z rejestracja samochodu sprowadzonego z niemiec. Mam przeglad, OC, przetlumaczone dokumenty i zlozylem papiery w Urzedzie Celnym zaplacilem akcyze i mam zaswiadczenie do odebrania. Kupilem go od goscia w Polsce i dał mi on umowe w ktorych są dane poprzedniego niemieckiego wlasciciela i mam tylko siebie tam dopisać. Problem zauwazylem dopiero dzis kiedy odebralem przetlumaczone dokumenty i chcialem isc do urzedu skarbowego... Otóż ewidentnie w dowodzie rejestracyjnym jest podane naziwsko i 2 imiona..natomiast na umowie dane sprzedawcy skadaja sie tylko z 2 imion i podpis równiez (brakuje nazwiska)... I tu pojawia sie problem, gdyz umowa jest ewidentnie sfałszowana i nie wiem co teraz.. bo obawiam sie, ze wydzial komunikacji moze mi odmowic rejestracji samochodu...
ja widze 2 opcje:
a)zlozyc papiery tak jak sa do skarbówki i potem komunikacji i liczyc ze sie uda..
b)dopisać nazwisko.. (tylko ze niestety UC ma kopie bez nazwiska)

widzicie jakies inne rozwiazanie albo sklaniacie sie ku jednemu z tych 2? z gory dzieki za pomoc

P.S. jutro jade po odbior tego zaswiadczenia z UC... mam nadzieje ze tam nic nie zauwazyli ani na zaswiadczenie nie bedzie widnialy 2 imiona.. :/
bulat89
Nowicjusz

Miejscowość: zza krzaka

25 Maj 2009, 22:09

przypuszczam, że w UC nie zauważą.

Oficjalna porada jest taka - możesz dopisać nazwisko i zanieść poprawioną umowę do UC, powinieneś też o tym poinformować sprzedawcę tak by jego identyczny przecież egzemplarz wyglądał tak samo.

Nie licz na to, że w wydziale komunikacji tego nie zauważą.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam