Rejestracja samochodu sprowadzonego z Niemiec

07 Cze 2012, 01:08

Witam,
Chciałbym zapytać co po koeli powinienem zrobić i gdzie się udać po zakupie autka sprowadzonego z Niemiec.

1. Czy jeśli autko jest opłacone (akcyza,przegląd,tłumaczenia itd.) i zrobie przelew za recykling, to z wszystkimi papierami + potwierdzenie przelewu za recykling udaję się do WK zarejestrować autko, czy może coś jeszcze wczesniej powinienem zrobić?

2. Jak wygląda sprawa z podatkiem 2%?
Wiem, że sprzedający może wystawić jakąś fakturkę, która zwalnia z obowiązku zapłaty tego podatku. Czyli jeśli dostanę taką fakturkę od sprzedającego, to co z nią powinienem zrobić/gdzie się zgłosić?

Wyczytałem gdzieś, że jeśli sie jest zwolnionym z tej opłaty, to płaci się jakies 160zł.

Jakie dokumenty musze mieć przy sobie?
-Duzy brief
-Mały brief
-tłumaczenia
-opłata akcyzy
-opłata recyklingu

Zgadza się?

3.Jeśli auto zostało wyrejestrowane w Niemczech, to nie mam dowodu rejestracyjnego, powinienem mieć coś w zamian?
wjot1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2009

07 Cze 2012, 10:51

wjot1 napisał(a):Wiem, że sprzedający może wystawić jakąś fakturkę, która zwalnia z obowiązku zapłaty tego podatku. Czyli jeśli dostanę taką fakturkę od sprzedającego, to co z nią powinienem zrobić/gdzie się zgłosić?

F-ra jest dowodem potwierdzającym ze jesteś wlascicielem tego samochodu.Skladasz ja z innymi dokumentami w WK...Wtedy nie placisz 2% podatku w US...
wjot1 napisał(a): to płaci się jakies 160zł.
Tez dokladnie nie wiem za co ale musisz dokonac tej oplaty...
wjot1 napisał(a):Zgadza się?
Tak...
wjot1 napisał(a):to nie mam dowodu rejestracyjnego
... :?: :?: :?:
Mały brief=DR....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cadillac Eldorado Convertible
    Eldorado w niczym nie przypomina typowych, sportowych kabrioletów rodem z Europy. Trudno nazwać go smukłym, a na dodatek jest ogromny – w zależności od generacji jego długość przekraczała nawet 5,7 m! Równie ...