Rejestracja samochodu sprowadzonego z Niemiec

07 Cze 2012, 01:08

Witam,
Chciałbym zapytać co po koeli powinienem zrobić i gdzie się udać po zakupie autka sprowadzonego z Niemiec.

1. Czy jeśli autko jest opłacone (akcyza,przegląd,tłumaczenia itd.) i zrobie przelew za recykling, to z wszystkimi papierami + potwierdzenie przelewu za recykling udaję się do WK zarejestrować autko, czy może coś jeszcze wczesniej powinienem zrobić?

2. Jak wygląda sprawa z podatkiem 2%?
Wiem, że sprzedający może wystawić jakąś fakturkę, która zwalnia z obowiązku zapłaty tego podatku. Czyli jeśli dostanę taką fakturkę od sprzedającego, to co z nią powinienem zrobić/gdzie się zgłosić?

Wyczytałem gdzieś, że jeśli sie jest zwolnionym z tej opłaty, to płaci się jakies 160zł.

Jakie dokumenty musze mieć przy sobie?
-Duzy brief
-Mały brief
-tłumaczenia
-opłata akcyzy
-opłata recyklingu

Zgadza się?

3.Jeśli auto zostało wyrejestrowane w Niemczech, to nie mam dowodu rejestracyjnego, powinienem mieć coś w zamian?
wjot1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2009

07 Cze 2012, 10:51

wjot1 napisał(a):Wiem, że sprzedający może wystawić jakąś fakturkę, która zwalnia z obowiązku zapłaty tego podatku. Czyli jeśli dostanę taką fakturkę od sprzedającego, to co z nią powinienem zrobić/gdzie się zgłosić?

F-ra jest dowodem potwierdzającym ze jesteś wlascicielem tego samochodu.Skladasz ja z innymi dokumentami w WK...Wtedy nie placisz 2% podatku w US...
wjot1 napisał(a): to płaci się jakies 160zł.
Tez dokladnie nie wiem za co ale musisz dokonac tej oplaty...
wjot1 napisał(a):Zgadza się?
Tak...
wjot1 napisał(a):to nie mam dowodu rejestracyjnego
... :?: :?: :?:
Mały brief=DR....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...
    Podsumowanie i wyniki Night Power 2016
    Kolejna impreza przygotowana przez Night Power już za nami. Organizatorzy tym razem przygotowali więcej atrakcji niż to było w latach ubiegłych, mogliśmy oglądać wyścigi na 1/8 mili które zostały zorganizowane na ulicy ...