Rejestracja samochodu sprowadzonego z USA

12 Lut 2018, 19:53

Dzień dobry,

Mam takie pytanie dotyczące rejestracji samochodu sprowadzonego z USA. Samochód jest już w Europie, cło i podatki opłacone.

Teraz kolej na przegląd techniczny - gdzie się należy udać, żeby taki przegląd zrobić. W każdej stacji kontroli pojazdów to zrobią, czy muszą być te stacje certyfikowane w jakiś sposób, np DEKRA lub TUV?

Już się dowiedziałam, że światła są problemem - trzeba je wymienić przed przeglądem, kto może te światławymienić i jaki jest koszt dostosowania tych świateł.

Gdzieś jeszcze wyczytałam, zę mozna zostać zwolnionym ze zmiany świateł. Gdzie można to załatwić?

Z góry dziękuję za pomoc. Temat jest dla mnie zupełnie nowy i obcy - liczę na każdą odpowiedź.

Pozdrawiam,
Aleksandra
aleksandra26
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 06 2007
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Punto

13 Lut 2018, 10:04

aleksandra26 napisał(a): W każdej stacji kontroli pojazdów to zrobią,
Bez problemu w kazdej SKP...
aleksandra26 napisał(a):Już się dowiedziałam, że światła są problemem - trzeba je wymienić przed przeglądem, kto może te światławymienić
Mechanik,elektryk....Ktoś kto ma pojęcie w tym temacie...
aleksandra26 napisał(a):Gdzieś jeszcze wyczytałam, zę mozna zostać zwolnionym ze zmiany świateł. Gdzie można to załatwić?
Nie ma takiej opcji ze mozna to załatwić.Oswietlenie musi spelniac wymaganie europejskie.Owszem nie wiem jak teraz ale kiedys przy zakupie nowego pojazdu w ASO,Dilera mozna było taki dokument uzyskać.Dotyczy on tylko pojazdu nowego zakupionego w Polsce.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City Verso (od 2019)
    Oto współczesny odpowiednik Toyoty Verso – czyli osobowy kombivan segmentu C, którego pełna nazwa to Toyota Proace City Verso. Auto dysponuje 5 lub 7 miejscami oraz bagażnikiem o pojemności do 775 lub ...
    Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
    SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...