Rejestracja samochodu z Belgii

30 Lip 2015, 18:23

Witam, kupiłem niedawno samochód od handlarza, Samochód ten został niedawno sprowadzony z Belgii. Auto posiada belgijskie tablice rejestracyjne (przywiezione na lawecie), według handlarza jest przygotowane do rejestracji i niby miało wystarczyć tylko opłacenie opłaty recyklingowej i iść rejestrować.

Wczoraj zabrałem ze sobą wszystkie dokumenty i pojechałem Urzędu Komunikacji aby zarejestrować samochód. Wyczekałem się w kolejce kilka godzin i Pani która mnie obsługiwała powiedziała mi , że nie może zarejestrować samochodu ponieważ tablice na których handlarz przywiózł auto do Polski mogą być nieprawdziwe, kazano mi przynieść zaświadczenie, że pojazd został sprowadzony bez tablic. Dodam, że handlarz na tych tablicach ubezpieczył samochód oraz wykonał przegląd.

Nie mając wyjścia zadzwoniłem do handlarza i poprosiłem o takie zaświadczenie, gość był bardzo zaskoczony ponieważ stwierdził, że na takich samych zasadach sprowadza samochody od kilku lat,sprzedaje ich kilkaset na rok i to pierwszy taki przypadek kiedy kazano mu wystawić takie zaświadczenie.

Poinformowano mnie, że gdy doniosę oświadczenie będę musiał wykupić tablice próbne, oraz ubezpieczyć na te kilka dni samochód dodatkowo aby dojechać na przegląd co oczywiście wiąże się z dodatkowymi kosztami.

I teraz moje pytanie czy ta procedura jest prawidłowa? Dlaczego kilkaset osób kupiło samochody na takich samych tablicach i nie maiło problemu a ja takowy mam.
Damianx152
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 09 1992
Auto: Audi A3
Paliwo: Diesel

31 Lip 2015, 01:43

Handlarz musi przekazać ci dokumenty takie jak 2 Briefy, czyli po naszemu taka karta pojazdu i dowód rej. oraz ich tłumaczenia. Musi ci dać umowę lub fakturę z tym że jeśli jest to faktura to trzeba mieć też zaświadczenie o tym że jego firma istnieje, w niektórych urzędach jest wymagane. Do tego musi ci dać potwierdzenie zapłaty akcyzy w Izbie Celnej, bez tego potwierdzenia nie zrobisz nic.
iiii! Musi ci dać oświadczenie o którym piszesz, czyli kwitek na którym pisze że jako sprowadzający do kraju potwierdza iż pojazd przyjechał bez tablic.
Bez tablic przyjechać powinien dlatego że sprzedający za granicą zgłaszając że pojazd zbywa oddaje tablice. Jeśli pojazd tablice ma to są lewe lub:
Jeśli pojazd ma tablice nie lewe zgodne z numerami w Briefie znaczy to że jego sprzedaż nie jest zgłoszona za granicą i u nas go nie zarejestrujesz bo rejestracja nie może być zdublowana.

To jest nieco paradoks bo zgłoszenie sprzedaży to problem sprzedającego Niemca ale jak nie zgłosi tego i tablic nie odda to pojazd będzie widniał w Niemieckiej czy innej rejestracji i u nas się go nie zarejestruje. Tak jest w moich urzędach.

Generalnie nie kupił bym samochodu który niema pieczątki w dokumentach mówiącej o wymeldowaniu czy sprzedaży za granice.
TakiJan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2004
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Mazd 6
Silnik: 2.0 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004