Rejestracja samochodu z zabranym elektronicznie dowodem rejestracyjnym

14 Lis 2020, 00:45

Cześć, mam taką sytuacje. W tym tygodniu kupiłem auto, samochód po wypadku, ale juz naprawiony. Policja zabrała dowód rejestracyjny przy kolizji, Osoba od której kupiłem auto odkupiła go od poprzedniego właściciela(któremu zabrano dowód) i nie przerejestrowała pojazdu. Kupiłem auto z zachowaniem ciągłości umów. Na stacji diagnostcznej przy sprawdzaniu auta do kupna, pracownik powiedział, że podbiłby przegląd gdyby tylko opony nie były łyse i pokwitowanie zeskanowane nie było dla niego problemem.
Moje pytanie brzmi, czy teraz wystarczy jak na stacji diagnostycznej podbiją mi przegląd i mogę go zarejestrować już?
Dysponuje:
-Poprzednią umową kupna z lipca tego roku
-Umową spisaną z obecnym właścicielem
-karte pojazdu
-skan pokwitowania od policji która zabrała dowód po kolizji
-dowód rejestracyjny
Czy to wystarczy, czy potrzebuje oryginał pokwitowania od policji? Podobne pytanie pewnie sie powtarzało, ale nikt nie miał sytuacji, zę dysponowął tylko skanem pokwitowania.
Będę wdzięczny za pomoc
Davidfromuae
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Toyota Aygo
Silnik: 1.0 68km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

14 Lis 2020, 10:20

Wystarczy zrobić badanie na podstawie pokwitowania, potem możesz spokojnie przerejestrować auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2020, 11:10

Tylko, że ja mam kolorowe xero tego pokwitowania, oczywiście jest cztelne. Oryginał nie wiem gdzie jest. Jeden diagnosta powiedział, że podbiłby, ale wole sie upewnić.
A nie będzie problemu z poprzednią umową sprzedaży która jest z lipca, ale jest na niej pieczątka i podatek był zapłacony?
Davidfromuae
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Lis 2020, 11:42

A co Cie obchodzą poprzednie historie, masz umowy i to jest ważne, musisz opłacić swój podatek i tyle, to czy diagnosta zaakceptuje takie pokwitowanie to tylko od niego zależy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2020, 12:55

Czyli bez przerejestrowania mogę zrobić ten przegląd techniczny i diagnosta mi elektronicznie ten dowód "odda"? W wydziale komunikacji wtedy wystarczą umowy, karta pojazdu i dowód osobisty? Czy ten kwit od policji tak czy siak w wydziale będą chcieli zobaczyć?
Davidfromuae
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...