Rejestracja sprowadzonego samochodu na wspołmałzonka

06 Cze 2009, 13:11

Na początku chcialem sie przywitac na tym forum.

Bylem po samochod w Niemczech, sprowadzilem, oplacilem akcyze, zwolnienie VAT, umowa jest na mnie.
Czy teraz moge zarejestrowac samochod na żonę, żona mieszka jest zameldowana w innym miescie.

Podobno jest jakas ustawa o wspolnocie majatkowej, czy moge zrobic darowizne na żonę.
---------
Toyota Yaris
komo
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

08 Cze 2009, 10:26

tak, jeżeli nie spisałeś u notariusza dokumentu o rozdzielności majątkowej to wszystko co Ty lub żona kupuje jest wspólne.

Mając to na uwadze samochód jeżeli jest kupiony na Ciebie to i tak należy też do niej.
Można dopisać współmałżonka do dowodu rejestracyjnego składając oświadczenie o tym, że macie wspólnotę i chcecie razem być w dokumencie.
To się robi w urzędzie komunikacji Twoim bądź żony.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Cze 2009, 20:20

Juz dzisiaj zarejestrowalem, napisalem darowizne calego samochodu na zone.
Jezeli mialo by byc na nas obeje to ja bym pierwszy na dowodzie, a zalezalo mi na tym zeby zona byla pierwsza w dowodzie.
---------
Toyota Yaris
komo
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...
    AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...