Rejestracja tymczasowa a ubezpieczenie OC

03 Sty 2013, 16:56

Witam!
Dzisiaj dostałem tablice i Pozwolenie Czasowe przedstawiając w urzędzie dowód ubezpieczenia przekazany mi przez poprzedniego właściciela samochodu, ważny jeszcze ponad miesiąc.
Czy muszę już lecieć wykupić polisę na nowe numery, czy też mogę poczekać z tym do terminu wydania dowodu rejestracyjnego?
Chlor
Obserwowany

Auto: Nissan Micra 1,3

05 Sty 2013, 20:47

Jak chcesz mieć nadal to ubezpieczenie, to musisz iść do tego ubezpieczyciela i spisac aneks do umowy, w którym zmienione będą dane samochodu i właściciela oraz wyliczą ci różnicę w składce i będziesz musiał np. dopłacić albo nic nie płacić. A jeżeli nie chcesz tego ubezpieczenia, to tu umowę wypowiadasz, a zawierasz u innego ubezpieczyciela.
Tak więc tak czy inaczej do ubezpieczyciela iść musisz.
Obecnie przy kontroli policji bęedziesz si.ę musiał tłumaczyć, ponieważ na ubezpieczeniu są inne numery rejestracyjne niż w dowodzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...