Rejestracja/ubezpieczenie na rodzica

04 Wrz 2007, 17:17

Chcę niebawem kupić sobie samochód, ale bez zniżek bym nie wyrobił na ubezpieczenie, więc mam zamiar wykorzystać do tego tatę :) I tu rodzi się pytanie jak to wszystko załatwić.

1) Najpierw kupuję samochód: w umówie kupna/sprzedaży ja mam być jako właściciel, a ojciec jako współwłaściciel czy odwrotnie?

2) Kupiłem auto i muszę je od razu przerejestrować?

3) Jeśli już mam je przerejestrować to właściciel i współwłaściciel tak samo jak w umowie kupna/sprzedaży?

4) Rozumiem, że do końca okresu OC (które było od starego właściciela) mogę jeździć, a potem muszę iść z tatą do zakładu ubezp. (on ma bodajże w Warcie) i tam ubezpieczać już na 2 kierowców, dobrze myślę?

I jeszczcze czy to, że ojciec ma poza tym swój samochód w niczym nie przeszkadza? Czy da radę zrobić tak, żeby korzystać z jego zniżek, a tym samym naliczać już dla mnie?
bendi
Początkujący

04 Wrz 2007, 17:45

wiec tak
umowa kupna sprzedazy na 2 wlascicieli czyli Ty i Twoj ojciec, bez znaczenia kto pierwszy a kto drugi

na przerejestrowanie masz 30dni od kupna
zeby przerejestrowac bierzesz dowod rejestracyjny, blachy, karte pojazdu jesli jest, pieniazki (73zl jesli z tego samego miasta, wiecej jesli nie)
umowe kupna sprzedazy i kwitek ze zaplaciles w skarbowce podatek od kupna autka 2%
na zaplacenie w skarbowce masz 14dni

na dowodzie bedzie tak jak wypelnisz w urzedzie miasta wniosek o rejestracje

jak sie skonczy Oc (tzn prze koncem OC) idziesz nawet sam z dowodem rejestracyjnym i wykupujesz OC
z tego co slyszalem to warta jest lipna

idz do jakiekos multiubezpieczyciela gdzie maja oferty z paru firm, oni Ci oblicza najtansze

to ze Twoj tata ma juz auto nie przeszkadza w niczym
adamuk
Nowicjusz

04 Wrz 2007, 23:11

Dzięki, o to mi chodziło :)

i jednak ojciec ma w PZU a nie w Warcie.
bendi
Początkujący

05 Wrz 2007, 00:41

Hmmm,wszystko jest ok,aczkolwiek jest jedno ale - Skoro ubezpieczenie bedzie na twojego ojca,to pomimo zniżek,zapłaci on więcej,jak ty bedziesz współwłaścicielem i nie masz jeszcze żadnych zniżek,albo jesteś młodym kierowcą i masz prawo jazdy krótko itd.Zakłady ubezpieczeń są poprostu nieufni wobec młodych kierowców.
No i druga sprawa - piszesz,że ojciec ma jeszcze drugi samochód,czyli płaci już ubezpieczenie OC.Jeżeli chcesz ubezpieczyć ten samochód w tej samej firmie,to jak spowodujesz wypadek,ojciec bedzie płacił większa składkę nawet za ten drugi samochód,Nie bedzie miało znaczenia,że to ty spowodowałeś wypadek i nie tym drugim autem.Składka leci od obu aut.
Najbezpieczniej będzie,jak to auto ojciec ubezpieczy w innej firmie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Wrz 2007, 09:41

A ja powiem tak sam robiłem taki manewr jak ty. Byłem właśnie w takim "mulitizakładzie ubezpieczeń" i pani powiedziała mi ze najlepszym, najbardziej korzystnym będzie HDI Asekuracja (kiedyś chyba było samopomoc), a dlatego ze ten ubezpieczyciel bierze pod uwagę przy obliczaniu zniżek osobę "bardzie korzystną" i co mnie tu zdziwiło bo dla osoby ubezpieczającej a nie dla ubezpieczyciele (żeby wyciągnąć więcej pieniędzy). Ubezpieczenie OC za sam. o poj. 1,6 zapłaciłem 399 zł- płacąc z góry za cały rok. 8)
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

29 Paź 2007, 19:52

michał... a masz jakieś zniżki (wydaje mi się, że nie). jak możesz to prześlij mi na GG info kontaktowe do tego zakładu :) muszę ubezpieczyć niebawem samochód. a w PZU zbankrutuję ;/ bo aż 1200 z góry płacąc, a jeśli na raty to około 1500 zł ;/ pozdrawiam i z góry dziękuję :)

p.s.
kontakt, tzn. adres telefon...
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka