Rejestrowanie auta z Ukrainy

06 Lis 2018, 20:33

Witam.
Teściu z Ukrainy ma Passata z 2008roku sedan, automat 1.8TSI, 170tys przejechane, którym mało jeździ więc stan jest idealny. Chce go dać mojej żonie (Ukraince). I teraz moje pytanie brzmi:
czy trzeba przerejestrowywać auto? (czytałem że tylko do 6miesięcy można jeździć na zagranicznej rejestracji)
jeśli przerejestrowanie to lepiej najpierw na nią na Ukrainie, a potem w Polsce czy odrazu w Polsce?
może jakiś inny sposób bez kosztów?
jakie ewentualne opłaty mnie czekają i w jakich wysokościach? (akcyza czytałem że chyba 3,5% wartości auta, cło? nigdzie nie znalazłem ile, coś poza tym?)
Szacuje że auto wart około 25tys (ekspertem nie jestem tyle co porównałem na stronach).
Goldzik
Obserwowany

06 Lis 2018, 20:59

Nie znalazłeś żadnych info bo nikt z ukrainy do polski samochodów nie ciągnie, w drugą stronę to działa. Nie wiem jak to jest z ukrainą, najrzybciej się dowiesz w urzędzie celnym lub wydziale komunikacji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lis 2018, 21:20

Kiedyś była opcja na mienie przesiedleńcze, ale czy dalej to funkcjonuje, to nie mam pojęcia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...