REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
swie99 napisał(a):Czy jest gdzieś w prawie zaznaczone co to jest wada ukryta ?
swie99 napisał(a):Czy można gdzieś znaleźć podstawę do stwierdzenia jakie części w samochodzie są eksploatacyjne?
swie99 napisał(a): Po wpięciu komputera były błędy jednak diagnosta stwierdził, że nie są one wiarygodne i trzeba je skasować
swie99 napisał(a):Auto było sprawdzane w jednej z ogólnopolskiej sieci serwisów samochodowych więc mam pewność, że zajmował się tym ktoś kto dobrze wie jak działa auto.
Powtarzam pytanieswie99 napisał(a):Mam rozumieć, że z tym rozrzadem to zwyczajny "pech" ?
Na jakiej podstawie to zostało stwierdzone . Tam Ty chyba masz motor oplowski . Ze zmiennymi fazami rozrządu . Czyżby rozleciało się któreś koło zmiennych faz rozrządu ? Rozrząd rozebrany ? Weryfikacja zrobiona ? Czy tylko to wszystko na podstawie błędów i domniemanej opinii obecnego warsztatu ? Błędy jakie ? Dasz tutaj ich numerki ? Są Ci znane ? Nie , to co tutaj gadać czy to wada ukryta czy nie .bonifacy napisał(a):Twierdzisz że rozrząd jest uszkodzony . Na czym polega to uszkodzenie ?
swie99 napisał(a):Jednak tak jak pisałem nie spotkałem się z przypadkiem, że auto natychmiast po zakupie ma do wymiany rozrzad na tzw. wczoraj.
8/ WADA JAWNA A WADA UKRYTA
Przy oględzinach silnik głośno chodził. Sprzedawca twierdził, że to przez niską temperaturę. Okazało się, że silnik jest do kapitalnego remontu. Sprzedawca broni się odmawiając mi rękojmi na samochód bo wada była jawna, a nie ukryta.
Nieistotne, czy wada jest “jawna” lub “ukryta”. Zgodnie z art. 557 Kodeksu cywilnego istotne jest to, czy kupujący wiedział o wadzie, a nie czy powinien był o niej wiedzieć lub się domyślić. Dochodzenie roszczeń w takim przypadku jest możliwe.