Rekonstrukcja podłużnicy, której nie ma

29 Lis 2014, 00:18

Witam. Miesiąc temu zakupiłem Fiata 125p. Auto zakupiłem, aby trochę przy nim podłubać, a po za tym cena też nie była taka straszna. Z góry mówię, że mam warunki (mam dostęp do warsztatu i narzędzi, ponieważ tata jest mechanikiem) Wszystko szło dobrze, aż zobaczyłem stan podłogi. Liczyłem się z tym, że będzie do wyspawania, jednak to co zastałem nieco mnie przerosło. No ale cóż, szukanie drugiego egzemplarza mija się z celem, bo tego na złom szkoda wywalić, a po za tym zacząłem go już robić. Poniżej zamieszczam zdjęcie tego, jak wygląda, a właściwie jak wyglądała podłoga u pasażera. Tacie nie chce zawracać tym głowy, bo on i bez tego ma co robić, a po za tym chcę pokazać, że potrafię zrobić coś poważniejszego. Ale do rzeczy. Jak odtworzyć podłużnicę? To nie jest skorodowany fragment, że wystarczy wspawać kawałek nowej blachy. Tu nie ma pół metra podłużnicy. Jak ją zrobić na nowo? Kłaść auto na bok (ktoś tak reanimował podłużnice w fiacie, ale nie miał tak źle jak ja). Jak to trzeba zrobić? Zastanawiałem się nad 3 opcjami. 1. Wspawanie tam profila o podobnych wymiarach, ale to chyba odpada, bo profil za dużo waży no i nie będzie to nawet wyglądało byle jak. 2. Rekonstrukcja po kawałku. Wspawanie kawałka blachy, która będzie na dole, potem dospawanie boków itd (wszystko na samochodzie). 3. Zespawanie gotowego zestawu do założenia na stole, a później tylko włożenie go tam, gdzie ma być i wspawanie na miejsce. No i też sprawa jak to spawać. To jest konstrukcja samochodu i auto ma się nie rozlecieć, więc estetyka nieco odchodzi na dalszą stronę, no ale nie chcę, aby to wyglądało katastrofalnie. Myślałem na wspawaniu do czoła, ale wtedy wszystko trzymają spawy. Chyba będzie trzeba to zarobić do zewnątrz/wewnątrz. No ale mniejsza. Obecnie czekam na jakieś sugestie ;)
Zdjęcie
Sovise
Obserwowany

Auto: Fiat 125p

22 Gru 2014, 14:56

Miałem autko z lat 80 i postanowiłem zrobić jego odbudowe. Auto było cale w karozji... najpierw została zrobiona tylko podloga, pokryli ją najpierw podkładem epoxydowym - następnie Raptor u pol polska. Dalej planuje kryć tym środkiem całość karozji...
MarcinK1980
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 2002
Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...