Remont Fiata Uno

16 Maj 2009, 23:09

Dostałem Fiata Uno 1.0 z 1993 roku i muszę go sobie wyremontować. Jest w nim sporo rzeczy do zrobienia, chciałbym się dowiedzieć co trzeba w nim zrobić/wymienić i ile by to kosztowało.

1. Nie działa hamulec ręczny tzn działa ale bardzo słabo i na większej górce samochód swobodnie zjeżdża w dół.

2. Do jazdy na wprost muszę trzymać kierownicę lekko skręconą w prawą stronę, przy kierownicy ustawionej na wprost samochód ściąga w lewo.

3. Przy hamowaniu samochód ściąga w prawo, podejrzewam że hamulce nierówno hamują koła, jedne koła mocniej inne słabiej.

4. Progi od dołu są mocno przerdzewiałe, podłoga była konserwowana i jest we względnie dobrym stanie ale w miejscu łączenia progu z podłogą od dołu niema łączenia bo zeżarła je rdza. Od góry progi są w dobrym stanie.

5. Sprzęgło się ślizga.

6. Skrzynia biegów zgrzyta zwłaszcza przy włączaniu 3 biegu, a na luzie przy puszczonym sprzęgle słychać taki grzechot/szum, podejrzewam że problem z 3 biegiem to synchronizator, a szum w skrzyni może jest spowodowany brakiem oleju.

7. Jest drobny wyciek spod aparatu zapłonowego

Poza tym jeszcze pare pierdołek typu nasmarowanie prowadnic foteli (ciężko chodzą) czy wymiana prawego lusterka (zacięło się i nie daje się regulować).

Moje pytanie jest takie, jakie części będzie trzeba wymienić, co wystarczy tylko wyregulować/naprawić, jakie są średnie koszty części i naprawy w warsztacie, zwłaszcza hamulców, sprzęgła, skrzyni i blacharki (progów).
misio89
Nowicjusz

Miejscowość: krakow
  • 17 Maj 2009, 00:38

Misio jeśli dostałeś taki samochód to go oddaj chyba,że ktoś ci solidnie dopłacił bys go przyjął!Nawet nie myśl bracie o żadnych remontach.Ktoś kto ci go sprezentował musi ciebie nie lubić ,oddaj tę kupę szmelcu ,wiesz ile jest wart?!Tyle ile masz benzyny w zbiorniku podzielone przez pół ,nawet gdy go będziesz chciał oddac na złom to musisz chyba za to zapłacić,tam masz silniczek 1.0 myślisz,że solidnie dycha ten silnik?! Oddaj ten prezent,taka moja rada.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 20:59

To pamiątka rodzinna więc zależy mi na doprowadzeniu tego auta do lepszego stanu i usunięciu wymienionych przeze mnie niesprawności:-p normalnie to bym go oddał ale szkoda mi tego autka mam do niego duży sentyment. czy jakbym zainwestował w niego jakieś 600 zł to jest szansa na doprowadzenie go do stanu dobrego lub co najmniej średniego?

jak macie jakieś rady to piszcie
    misio89
    Nowicjusz

Miejscowość: krakow

18 Maj 2009, 17:23

Rady? Jak wyżej: sentymenty na półkę a Uno na złom... Ewentualnie zrób sobie zdjęcie na pamiątkę...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

28 Maj 2009, 11:22

"2. Do jazdy na wprost muszę trzymać kierownicę lekko skręconą w prawą stronę, przy kierownicy ustawionej na wprost samochód ściąga w lewo.

3. Przy hamowaniu samochód ściąga w prawo, podejrzewam że hamulce nierówno hamują koła, jedne koła mocniej inne słabiej. "
    kolego ja mam ten sam scenariusz a wiesz jaka jest tego wina?? wina jest tego typu ze mi nie pracuje cylinderek w tylnim lewym kole . sprawdz czy u ciebie jest ten sam problem. podnies jedna strone(tyl) i wcisnij chamulec a ktos niech kreci kolem jak nie zatrzyma sie to masz odpowiedz. ja po wymianie cylinderka bede mial to juz z glowy
    urlichvonorzel
    Nowicjusz

Miejscowość: łowicz

28 Maj 2009, 12:35

Za 600 zl to mozesz se wymienic tylko sprzeglo jedynie. Jezeli chcesz wpakowac w niego tyle pieniedzy aby to wszystko naprawic musialbys utawic zbieznosc naprawa hamulcow w tym reczny naprawa skrzyni biegow (bardziej chyba by sie oplacalo kupic uzywana na szrocie), no i naprawa karoserii. To sa duze koszta takze ja bym tego samochodu nie naprawial bo to ani mocy nie ma ani nic gdyby to chociaz moniejszy silniczek byl to jeszcze mozna by pomyslec. A pozatym znajac zycie to po naprawie takiego samochodu elementow wyzej wymienionych po jakims czasie siadzie cos innego.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      A2, że bezpiecznie! - program poprawy bezpieczeństwa
      SZKOŁA AUTO SKODA wspiera społeczno-edukacyjny program poprawy bezpieczeństwa na autostradach "A2, że bezpiecznie! ". Program stanowi inicjatywę Autostrady Wielkopolskiej, a jego celem jest propagowanie wiedzy na temat zasad ...