Renaul Laguna II 1,8 16V 2004r , problemy po odpaleniu auta

23 Maj 2014, 15:15

Witam.
Od 6 miesięcy jestem posiadaczem Renault Laguna II , 1,8 16V 2004rok. Przez ten okres nie miałem z autem żadnych problemów. Od około tygodnia zaczyna się dziać coś niepokojącego :evil:
Gdy auto jest zimne odpala od strzała , normalnie obroty schodzą z wysokich na niskie (normalne) czyli wszystko jest ok. Problem z odpaleniem pojawia się gdy auto jest rozgrzane. Gdy postoi do 15 minut odpali ale na 2 sekundy spadają tak drastycznie obroty że trzesie całym autem i dzwoni rura wydechu o podwozie , następnie wszystko wraca do normy. Gdy postoi rozgrzany powyżej 15 minut , po pierwszym odpaleniu zawsze zgaśnie , a za drugim odpali tylko że znowu na 2 sekundy spadną obroty i auto dostaje "padaczki", śmierdzi wtedy benzyną :naughty: . Radzę sobie z tym tak że wciskam delikatnie pedał gazu aby przy odpaleniu nie spadały obroty. Ale ile można? Staje się to denerwujące. Chciałbym prosić o poradę , co może być przyczyną takiego zachowania auta. Czy może to mieć związek z wydechem który też mi podpada , bo nieraz dzwoni rura i taki dzwięk jakby gdzieś była dziurka.? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
mario741019
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 10 1974
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 1,8 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Fiat 500C by Gucci wyróżniony nagrodą
      Fiat 500C by Gucci otrzymał nagrodę "Najlepszy mały kabriolet roku" w konkursie "Topless in Miami" zorganizowanym w czerwcu b.r. przez Southern Automotive Media Association (SAMA) − działające w USA stowarzyszenie dziennikarzy ...