Renault clio 2 1.2 16v dziwny odgłos przy rozrządzie

06 Sty 2012, 10:54

Robbydzia,ja doskonale wiem o tym,ze szklanki a hydrauliczna kompensacja luzów zaworowych,to dwie rożne bajki,wiem także o tym,że olej ma bez porównania większy wpływ na pracę układu zaworowego przy hydraulice,wiem o tym także,że przy ręcznej regulacji gdy na gorącym silniku słychać zawory to raczej to znak,że doszło do mechanicznego uszkodzenia(zużycia) np.popychaczy,ale jest jeden szkopuł.Te silniki stosowane w tych autkach,to nie byle co,zauważyłem,że nie mają tendencji do puszczania paliwa przez pierścienie,czyli rozrzedzania oleju paliwem,tylko raczej olej robi się bardziej lepki(gęsty) w miarę zużycia,przez odparowywanie frakcji lotnych.Podejrzewam,że tutaj olej został wymieniony na świeży i silnik zaczął chodzić głośniej.Naturalnie lepiej byłoby gdybym to ja miał rację.Przecież w celu wyciszenia pracy jednostki zaleca się wlanie np.moto-doktora,tutaj ten stary olej mógł stać się bardziej lepki,i powstał efekt maskujący odgłosy dobiegające od układu rozrządu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2012, 11:21

Grigorij napisał(a):Witam, od momentu wymiany oleju z mojego silnika dobiegają dziwne odgłosy

Jaki wymieniłeś olej na jaki i która to była twoja wymiana ?
Z moto-doktorem przy popychaczach hydraulicznych bym uważał bo może być nie ciekawie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

06 Sty 2012, 11:23

Kant 95,ty mnie nie zrozumiałeś,przeczytaj jeszcze raz,kto radzi moto-doktora?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Sty 2012, 11:41

Wlałem elfa 10w40 i muszę się przyznać, że nie spytałem poprzedniego właściciela jaki był tam olej :oops: W tym samochodzie to była moje pierwsza wymiana oleju ale nie pierwsza w życiu.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

06 Sty 2012, 12:02

A widzisz,nie wiesz jaki olej był wlany, oraz czy nie zastosowano w nim jakiegoś wynalazku zagęszczającego i wyciszającego pracę układu zaworowego.Olej jaki wlałeś jest odpowiedni,my laliśmy ,bądź lejemy też tylko 10-W40,i nic się nie dzieje od 5 lat,to wina oleju nie jest! Jak najszybciej sprawdź kondycję wałka,popychaczy i dźwigienek zaworowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Sty 2012, 12:07

PhantomASA1 Wszystko ładnie napisałeś i też jestem tego zdania.
A do moto-doktora to po prostu moja uwaga.
Grigorij napisał(a):2001r. 55 kw

10 lat i tylko 40 000 to 4000 rocznie ciekawe.
Całkiem możliwe że był wlany jakiś minerał ewentualnie plus jakiś wynalazek.A przebieg nie ma nic wspólnego ze wskazaniem licznika.Ty wlałeś półsyntetyk i się namieszało.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

06 Sty 2012, 12:26

Samochód kupiony od wojskowego emeryta i wygląda na te 40 tys. (oglądałem nie jedno clio i tu byłem pod wrażeniem) widać było że facet dbał o auto wszystkie płyny na idealnym poziomie między min. a max :) nawet olej . Tak jak pisałem jutro się za niego zabieram i wpierw rozrząd potem jak bedzie czas to zawory (jednak to raczej coś przy rozrządzie) przy wlewaniu poleciało trochę na obudowę rozrządu i może to jest przyczyną, bo po wymianie oleju auto o wiele lepiej pracowało.
Grigorij
Początkujący

06 Sty 2012, 14:09

PhantomASA1 napisał(a): olej robi się bardziej lepki(gęsty) w miarę zużycia,przez odparowywanie frakcji lotnych.Podejrzewam,że tutaj olej został wymieniony na świeży i silnik zaczął chodzić głośniej.Naturalnie lepiej byłoby gdybym to ja miał rację.Przecież w celu wyciszenia pracy jednostki zaleca się wlanie np.moto-doktora,tutaj ten stary olej mógł stać się bardziej lepki,i powstał efekt maskujący odgłosy dobiegające od układu rozrządu.

Fakt, mogło tak być. W silnikach z regulacją reczną pojawia się to po "ostrym" przebiegu lub przy zużyciu wałka dźwigienek. Ogólnie usterka mało popularna, sam przyznasz?
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

06 Sty 2012, 18:02

Tak oczywiście Robbydzia,przyznam,znam te silniki,jestem pod wrażeniem ich jakości,jedno i drugie Clio ma coś pod 200 tyś km i żadnych oznak zużycia silnika,żadne nigdy nas nie zawiodło,padł przy jednym tylko czujnik położenia wału oraz był problem z immo.Jedynie to to co zauważyłem,przy Clio II pojawił się lekki wyciek oleju z uszczelki pod głowicą(z tyłu silnika),ale te typy tak mają.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Sty 2012, 08:39

Dobra pasek rozrządu wymieniony, swoją drogą ten stery był w genialnym stanie pomimo 10lat! (a piszą że co 4 trzeba wymieniać). Teraz silnik wydaję inny mniej słyszalny dźwięk(o wiele mniej niepokojący) trzeba jeszcze sprawdzić zaworki bo niby ładnie chodzą ale na jednym cylindrze trochę głośniej. Jednak puki co brak mi czasu na takie roboty więc będę go obserwował.
Grigorij
Początkujący

08 Sty 2012, 09:33

No widzisz,piszesz,ze pasek był idealny :D Gdyby był w mocnej bryce to byś się silnika pozbył :twisted: Ten 10 letni :evil: ,wystarczy tylko ,że delikatnie się naciągnął i już masz problem,rozumiesz?!Wymieniaj pasek co 5 lat,ten materiał się starzeje,najbardziej dostaje w kość zimą.Masz szczęście,że się nie urwał!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Sty 2012, 12:56

:shock: sam pasek wymieniłeś :?:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet