Renault Clio 2 1.2 16V - wymiana półosi

01 Kwi 2025, 11:59

collie6702 napisał(a):O jakim łożysku ty mówisz?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wewnątrz jest uszczelniacz , jest naciśnięte na półoś , na zewnątrz założona osłona zaciśnięta opaską . Będzie zużyte , będzie wyciek oleju ze skrzyni .Chyba że już wyciekł i jest go za mało . Można i nie wymieniać. Ja tam zawsze wymieniałem aby dwa razy nie robić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Kwi 2025, 13:22

to ja myślałem ze jest mowa i takim gumowym uszczelniaczu okrągłym na obudowę otworu wychodzącego ze skrzyni a nie na półosi. A to nie przychodzi w komplecie naprawczym? A łożyska podporowego tu nie ma.
collie6702
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

01 Kwi 2025, 13:25

kolejny test jaki zrobiłem to jazda i puszczanie gazu i dodawanie go, i nie za kazdym razem ale czasami słychać takie pojedyńcze klik, potem jak na parkingu sie zatrzymałem i powoli puszczałem sprzęgło to słyszałem raz klik a potem zmieniałem na wsteczny powoli sprzeglo i też był klik nawet nie jechałem tylko żeby sprzęgło załapało ale czy to juz sie kwalifikuje do wymiany? nie wiem bo nowy tez ma minimalnie luzu. Jeżeli tak to mam do wymiany zewnętrzny i wewnętrzny, nie wiem jeszcze czy mam założony oryginał czy nie. Mam też lekko zapocone z tamtej strony tak przynajmniej to wygląda ale chyba muszę wejść pod auto i sie dokładniej przyjrzeć. Kiedyś też poczułem zapach oleju w srodku z nawiewu ale to raz, a auto nie bierze grama oleju.
collie6702
Nowicjusz

01 Kwi 2025, 15:04

collie6702 napisał(a):to ja myślałem ze jest mowa i takim gumowym uszczelniaczu okrągłym na obudowę otworu wychodzącego ze skrzyni
Taki uszczelniacz masz na prawą półoś . Tzn. ze skrzyni wystaje wałek z wielowpustem . Na niego jest wsunięty przegub wewnętrzny . Tutaj zdarzało się wyrobienie w przegubie wielowpustu tym bardziej ,ze nie ma zabezpieczenia . Aby przegub się nie wysuwał jest w nim wewnątrz sprężyna dociskająca . Sprawdż prawą stronę , być może tu jest powód tego klikania
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Kwi 2025, 18:13

sprawdzę jutro, widziałem że można podnieść jedną stronę, wrzucić jedynkę i jazda wtedy dobrze słychać a jak podniosę dwie strony to sprawdzę przy skręcaniu bo wtedy to występuje
collie6702
Nowicjusz

02 Kwi 2025, 11:35

A więc tak krótka półoś czyli lewa strona trze mi troche tarcza w jednym miejscu, a przegub zewnętrzny trochę klika, wewnętrzny też minimalnie klika ale on ma taką budowę tych łożysk więc może tam nie ma tragedii ale kręcąc przód tył połosią czuć że troche chodzi plus mokra osłona wewnętrzna.

Druga strona prawa długa półoś. klika i to słychać, uszkodzona osłona zewnętrznego, nacięcie nie duże dałem trochę smaru do środka jeszcze pojeżdzę, natomiast tam jest większy luz na zewnętrznym lata góra dół i na boki plus luz na przód tył. Tam jest taki ala kielich z mechanizmu różnicowego i tam wchodzi półośka i tam są luzy na tym gdzie wchodzi jedno w drugie, plus ten kielich trochę ma luzy na tej skrzyni sam ten kielich ma ruchy góra dół a nie na boki a ta ośka tak jak pisałem. Ale ruszając lewym kołem ten odgłos to był tej prawej półosi.

Wnioski przyczyna prawy zewnętrzny przegub do roboty, stuka. To powinno załatwić sprawę ale jak już to lepiej wymienić całość. Lewa strona jeszcze pojeździ. Hamulec nie wiem może klocek nie dolega dokładnie. Mokra osłona na lewym też mnie trochę niepokoi nie wiem czy nie dobrze by było dolać oleju do skrzyni, boję się wymienić bo różne chodzą słuchy że potem przecieka itp.
collie6702
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...

11 Kwi 2025, 05:13

jest sprężyna dociskająca to się jakoś wybija chyba ze juz ktoś wymieniał to może nie być
collie6702
Nowicjusz