Renault clio 2 1.2 16v wymiana półosi

27 Mar 2025, 11:43

Cześć to znowu ja

, będę wymieniał niedługo półoś i chciałem dopytać na co zwrócić uwagę, czy wymienia się tylko zewnętrzną część czy najlepiej całość, po jednej stronie czy obie oraz jak sprawa wygląda z tłumikiem drgań półosi przy wymianie.

Objawy to 100% lewa półoś słychać kulki przy skrętach ale jak nie gazuje w zakręcie to nie słychać więc mam troche czasu jeszcze,

podczas wychodzenia z zakrętu i dodania gazu czuje drgania na kierownicy lewo prawo. Podczas jazdy na wprost brak objawów.

Czy przy zakupie patrzeć na jakies techniczne wartości bo widziałem ze ilość zębów jest podawana w opisie i długość. Zanim rozbiore chciałbym mieć w ręku nowe części i pasujące. Lewa jest krótsza i bez tłumika drgań.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi
collie6702
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

27 Mar 2025, 16:29

Na lewej półosi nie ma tłumika drgań. Nie ma żadnej filozofii poza tym że olej trzeba wcześniej spóźnić bo wyciekanie.
Najlepiej przy okazji wymienić uszczelniacz w skrzyni
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Mar 2025, 06:40

czyli co całość wymienić? Bardziej myślałem o zewnętrznym, i widzę ze niby się różnią ilością zębów
collie6702
Nowicjusz

28 Mar 2025, 06:52

Ty mówisz o przegubie, nie polecam przy renowkach. Całość do wymiany
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2025, 10:54

z tego co udało mi się wyczytać można tylko wymienić całą półośke, uszczelniacz jest w pakiecie?
collie6702
Nowicjusz

28 Mar 2025, 14:03

Co to jest dla Ciebie półoś bo coś się nie rozumiemy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...