Renault clio 2, dmuchawa nawiewu chodzi caly czas nawet bez zapłonu

16 Lip 2018, 11:37

Witam, mam problem, nawiew chodzi non stop na ful nawet z wyłączonym zapłonem, na noc odłączyłem kleme zeby mi akumulatora nie rozładowywał.

Myśle ze prawdopodobnie zepsuło się pokrętło od regulacji nawiewu, bo chodzi lekko bez oporu jakby coś się połamało. choć na internecie przy podobnych objawach wskazują tranzystorek przy dmuchawie.

Jako że auto to stary rupieć, czy dam rade wentylator rozłączyć ? jakimś bezpiecznikiem?
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

16 Lip 2018, 13:07

balans napisał(a):nawiew chodzi non stop na ful nawet z wyłączonym zapłonem
Musiało ci się zrobić jakieś zwarcie bo przy wyłączonym zapłonie nie powinna dmuchawa pracować nawet jak masz uszkodzony przełącznik. Generalnie jak dmuchawa chodzi tylko na full i nie działają pozostałe mniejsze prędkości to najczęściej problemem jest rezystor dmuchawy (u ciebie jest zamontowany chyba bezpośrednio na obudowie silnika dmuchawy).
balans napisał(a):Myśle ze prawdopodobnie zepsuło się pokrętło od regulacji nawiewu, bo chodzi lekko bez oporu jakby coś się połamało
Jeżeli chodzi lżej tak jak piszesz to faktycznie tu może być problem żeby to sprawdzić najlepiej jak byś się do tego pokrętła dobrał i posprawdzał czy tam się cos nie rozsypało. Można sprawdzić czy przy wyłączonym przełączniku na 0 jest na nim cały czas przejście, będziesz wiedział wtedy czy to jego wina.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lip 2018, 14:58

ok Dzięki za szybka odpowiedz, narazie odpiąłem cała dmuchawe co by mnie huk wentylatora nie denerwował ;)

Jeśli chodzi o zlokalizowanie problemu to już chyba zadanie dla kogoś bardziej obeznanego z elektryka/mechanika. Będę musiał zawieść komuś auto, ale ważne dla mnie ze nie musze tego robić na już, bo przynajmniej mnie wentylator nie chuczy jak na jakiej chłodni.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

17 Lip 2018, 01:43

Ok, daj znać jak usuniesz problem i będziesz wiedział co go powodowało to napisz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...