Renault Clio 2

27 Paź 2018, 09:37

Witam, moja dziewczyna ma okazję kupić Renault Clio 2 gen. Silnik 1.5 dci, rok produkcji 2008. Jest to auto od rodziny więc raczej nie mina. Cena to 6500zł. Ja niestety auta nie znam, prócz stereotypów o silnikach dci i ogólnie francuzach dlatego chciałem się was zapytać o opinię o tym renault. Chodzi głównie o bolączki silnika, zawieszenie, elektryka i inne plusy i minusy tego modelu. Jej przebiegi to ok 20km do pracy w jedną stronę czyli 40km dziennie, z pod miejskiej wsi do miasta wojewódzkiego, na początku jazda, później czym bliżej centrum więcej świateł wiadomo ale katastrofalnych korków nie ma. Z góry dziękuję za pomoc.
pRk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Cordoba
Paliwo: Benzyna

28 Paź 2018, 09:28

Silnik bardzo ekonomiczny lecz jak układ wtryskowy siądzie to naprawa nie opłacalna. Większych wad to auto nie ma, słabo trwale łożyska tylnych kół, zapalajaca się kontrolka poduszek, winna jest wiązka pasa pod fotelem. Szanujący centralny. Same pierdoły nic poważnego. Najbardziej obawiać sie o wtryski. Ile auto ma przebiegu?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2018, 08:03

Mój kolega próbował tanio kupić ten model z tym silnikiem, trochę podszykować i puścić dalej. Naprawa trwała długo i była kompletnie nieopłacalna.
Samochód segmentu B z dieslem to głupi wybór.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Paź 2018, 08:49

Auto ma 150 tys przebiegu. Właśnie mnie diesel na takie odcinki średnio przekonuje. Obawiam się, że mimo dobrego stanu auta może się zdarzyć taka awaria (jak w każdym używanym aucie jest możliwa ) której naprawa będzie bardzo droga i nieopłacalna.
pRk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Cordoba

29 Paź 2018, 09:45

czyli akurat przed największymi usterkami w tym silniku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2018, 15:37

To jest ogólnie jedno z bardziej udanych Renault, tylko w połączeniu z tym silnikiem takowym już nie jest. Wiadomo wszystko zależy od stanu auta ale w tym modelu dużo bezpieczniejsze są silniki benzynowe.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...

02 Lis 2018, 16:08

Jak clio z 1.5 dci jest jednym z najbardziej udanych renault to wlasnie potwierdzasz ich "super" jakość i wytrzymałość ha ha ha
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4