Renault Clio 3 światło przeciwmgielne tylne nie działa z prawej strony

13 Maj 2020, 17:02

Posiadam Clio 3 1.5 dci 2007 r. Ostatnio zauważyłem że światło przeciwmgielne tylne nie działa, ale tylko od prawej strony. Żarówka jest sprawna, reflektor również (zero rdzy i jakichkolwiek uszkodzeń), bezpieczniki też. Będę wdzięczny o wszelką pomoc.
HubertK
Nowicjusz

14 Maj 2020, 09:27

HubertK napisał(a):Ostatnio zauważyłem że światło przeciwmgielne tylne nie działa, ale tylko od prawej strony
Jesteś pewny że to światło przeciwmgielne? W samochodach które są przystosowane do ruchu prawostronnego jest jedno światło przeciwmgielne z tyłu i to po stronie kierowcy czyli lewej. Tylko ono powinno świecić. Jeżeli tak jest to znaczy że wszystko ze światłami masz w porządku. Oczywiście z przodu powinny świecić dwa halogeny przeciwmgłowe o ile je masz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Maj 2020, 18:22

W każdym bądź razie nie świeci jedna żarówka po prawej stronie z tyłu, która znajduje się w tym samym miejscu co przeciwmgłowe tylne z lewej strony. W komputerze pokładowym jest również komunikat, że "SPRAWDŹ ŚWIATŁA AUTO", więc jakaś usterka istnieje. Przy zakupie w marcu tego roku od początku nie świeciły żadne światła przeciwmgielne, ani przednie, ani tylne. Pojechałem z tym problemem do elektromechanika. Po sprawdzeniu o ile dobrze pamiętam świeciły wszystkie żarówki, przednie oraz tylne włącznie z tą, z którą teraz mam problem.
HubertK
Nowicjusz

15 Maj 2020, 11:14

Piszesz:
HubertK napisał(a):Ostatnio zauważyłem że światło przeciwmgielne tylne nie działa, ale tylko od prawej strony
a tu:
HubertK napisał(a):W każdym bądź razie nie świeci jedna żarówka po prawej stronie z tyłu, która znajduje się w tym samym miejscu co przeciwmgłowe tylne z lewej strony
To jak to w końcu jest które świeci a która nie?

HubertK napisał(a):W komputerze pokładowym jest również komunikat, że "SPRAWDŹ ŚWIATŁA AUTO", więc jakaś usterka istnieje.
Sprawdź czy masz wszystkie światła z tyłu oprócz przeciwmgielnych. Musisz mieć pozycję, światła stopu i od wstecznego. Czy te wszystkie światła są?

Zrób może zdjęcie z tym przeciwmgielnym i wrzuć zdjęcie tyłu samochodu tak żeby było widać obie lampy i świecącą żarówkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Maj 2020, 13:25

Są włączone wszystkie światła oprócz kierunków. Z przodu wszystkie światła działają poprawnie. Jedna lampa na dole reflektora od prawej strony nie świeci.
HubertK
Nowicjusz

15 Maj 2020, 13:31

Ja proponuję zrobić inaczej - przekręcić stacyjkę do poziomu kontrolek, włączyć światła mijania, światła przeciwmgłowe tylne ( jeżeli są to oczywiście wcześniej przeciwmgłowe przednie ) oraz włączyć wsteczny bieg. I sprawdzić co świeci, a co nie świeci.
Z tego co wiem, to powinny być dwa wsteczne i dwa przeciwmgłowe tylne.
Jak to prawe przeciwmgłowe nie świeci, to należy zacząć od wypięcia wtyczki z lampy i sprawdzić czy do wtyczki przychodzi napięcie. Czasami jest tak, że żarówka ma całe włókno, a nie świeci. Żarówkę również można sprawdzić miernikiem, czy jest dobra.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...

15 Maj 2020, 13:50

Na zdjęciu włączone są wszystkie światła i tylko w jednym miejscu żarówka nie działa. Wszystkie inne światła działają poprawnie, problem jest tylko z tym jednym miejscem. Żarówka działa poprawnie.
HubertK
Nowicjusz

15 Maj 2020, 14:48

Skoro żarówka jest sprawna to musisz przyjrzeć się wtyczce od lampy i sprawdzić kable które odpowiadają za światło przeciwmgłowe prawe. Porównaj sobie z lewą lampą mogą być takie same kolory kabli.

Oryginalnie jest jedno lewe światło przeciwmgielne z tyłu. Może masz prawą lampę z anglika i ktoś dołożył żarówkę?
Zobacz na załączonym zdjęciu aż z ciekawości poszukałem twojego modelu w którym sprawdzają tylne światła.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zobacz na filmiku od czasu 2:51 min.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

15 Maj 2020, 14:48

Jeżeli żarówka na 100% jest sprawna, np. sprawdzałeś ją na akumulatorze, bo to, że włókno, żarnik jest cały nie znaczy, że jest ona dobra, to musisz zajrzeć do wtyczki i tak jak pisałem wyżej sprawdzić, czy na przewodzie od tego światła jest napięcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2020, 16:59

Sprawdziłem wtyczkę z prawej i lewej strony i brakuje jednego zielonego przewodu. Czy dałoby radę przeciągnąć przewód z lewej strony do prawej wtyczki?
HubertK
Nowicjusz

15 Maj 2020, 20:12

HubertK napisał(a): brakuje jednego zielonego przewodu
Widocznie producent auta nie przewidział jednak światła przeciwmgielnego w prawej lampie tak jak to jest powszechne.Możesz tzw palcem , po ścieszkach oprawy dojść do jakiego światła jest ten brakujący kabelek. A że jest żarówka , no cóż zdarza się.
HubertK napisał(a):Czy dałoby radę przeciągnąć przewód z lewej strony do prawej wtyczki?
Jasne że się da .Tylko po co ? Jednakże jeśli masz układ kontroli przepalenia żarówek to takim zabiegiem możesz spowodować ciągłe wyświetlanie błędu . Układ bada również obciążenie prądowe a podłączenie równoległe drugiej żarówki system rozpozna to już jako zwarcie. Chcesz jednak to spróbuj.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna