Renault clio II 1.2. Nie mogę odpalić samochodu

20 Lis 2018, 18:22

Witam, mam problem z Renault Clio II 1.2 rok 2002, gdy odpalam silnik zaczynają mrugać kontrolki od silnika na czerwono, od paliwa na żółto, od oleju na czerwono i od świecy żarowej na żółto. Auto kręci i gaśnie, kręci i gaśnie i tak w kółko, gdy gaśnie zaczynają mrugać kontrolki. Próbowałam odpinać akumulator,odpalać na jedynce oraz dodawać gazu podczas kręcenia, gaz nie działa w ogóle. Wstawiam film nagrany podczas próby odpalenia samochodu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

może ktoś miał coś podobnego? Będę wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi.
arenxis
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lis 2018, 18:49

Hmmmm, obstawiałbym Immobiliser ale miałem awarię tego w Megane i objawia się to w inny sposób, chyba że w Clio faktycznie jest inaczej... Nic innego nie przychodzi mi do głowy, przedzwoń do jakiegoś elektromechanika w pobliżu, u mnie od razu zdiagnozował problem i powiedział co zrobić.

Ewentualnie jak masz możliwość to podepnij pod kompa i sprawdź błędy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lis 2018, 19:03

Na razie nie mam możliwości, jednak za kilka dni mam zamiar to zrobić, mój tato także mówił, że może to być Immobiliser, mówił żebym próbowała odpalić najpierw zamykając i otwierając kilka razy samochód, niestety to nie pomogło, dziękuję za odpowiedź :)
arenxis
Nowicjusz

20 Lis 2018, 19:06

Ten patent pomagał w przedliftach gdzie masz Immo na podczerwień o ile dobrze kojarzę, pomagało też włączanie pilota przy lusterku gdzie masz czujnik temperatury (niby tam jest centralka czy coś, tak słyszałem). Ogólnie w przedliftach można odpalić awaryjnie kodem, była procedura do tego ale masz polifta więc to nie przejdzie. Ogólnie jeśli to Immo to będzie trzeba wyciągnąć komputer i dać do lutowania, chyba najprostsze rozwiązanie niewymagające holowania.
galakty
Forumowicz VIP

20 Lis 2018, 21:17

To nie żaden immobiliser, w renówkach gdy aktywny jest immo to ta czerwona kropka szybko miga a po drugie wtedy też auto normalnie kręci bez żadnego problemu a tu tylko pół obrotu, kiedyś u nas gość miał taki problem w scenicu ale już nie pamiętam jak to się skończyło. Sprobujcie na pycha zapalić, podejrzewam że odpali

W nowszych autach np tak jest że kręci pół obroty i koniec jak akumulator jest słaby ale w Clio raczej tak nie ma
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lis 2018, 21:42

Dokładnie tak, przerabiałem to u siebie, ale czy Clio tak ma to nie wiem.

Jeszcze jedno mi teraz przyszło do głowy, może coś z rozrusznikiem, albo on sam albo np. styki/wtyczka zaśniedziały i przerywa.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Komfortowe fotele nowej Skody Octavia
    Ergonomiczne fotele nowej ŠKODY OCTAVIA zostały wyróżnione znakiem AGR "Testowane i zalecane" przez niemiecką kampanię Zdrowe Plecy (AGR - Aktion Gesunder Rücken). Fotele zyskały rekomendacje niezależnych ...
    Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...

20 Lis 2018, 21:43

Ja stawiam na jakiś przekaźnik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Lis 2018, 19:52

Już wszystko jasne, problemem był akumulator umierający powoli śmiercią naturalna, po wymianie auto odpala od razu :) dziękuję wszystkim za odpowiedzi,problem niby taki banalny, ale kontrolki trochę mi pomieszały :D
arenxis
Nowicjusz