Renault Clio II - nie chce odpalić!!!

04 Sie 2009, 17:23

Witam,
nie chce mi odpalić samochód. Akumulator dobry, rozrusznik kręci i nic. Przy przekręceniu stacyjki w ogóle nie chodzi pompa paliwowa. Zdjąłem też wężyk dopływowy paliwa i paliwo też nie leci. Wydaje mi się, że nie dochodzi w ogóle prąd do pompy. Jak sprawdzić czy pompa jest dobra czy nie? I co w ogóle sądzicie o moich przypuszczeniach? Może przyczyną jest coś innego?
Dzięki za porady.
sothis1
Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec św
  • 04 Sie 2009, 20:24

Po przekreceniu kluczyka powienienes slyszec jak pompa na chwile sie wlaczy. Sprawdzic mozesz tez na krotko bezposrednio z akumulatora i wtedy bedziesz wiedzial czy prad nie dochodzi czy pompa nie dziala, pompa zasilana jest przez przekaznik i tez go sprawdz.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

04 Sie 2009, 21:03

sprawdzalem napięcie na pompie i nie dochodzi. podpiąłem pompę bezpośrednio do akumulatora i działa więc to chyba przekaźnik, tylko że nie wiem gdzie on jest. po lewej stronie pedału sprzęgła znalazłem cztery przekaźniki tylko nie wiem który jest do czego. jak znaleźć ten przekaźnik?
    sothis1
    Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec św

05 Sie 2009, 11:24

czasami "wyskoczy" też przycisk awaryjnego wyłączenia pompy (np. w razie wypadku) u mnie jest w bagażniku inni mają pod fotelem kierowcy, a jak jest w renault to nie wiem.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk