Renault CLIO II - odleciała mi jakaś część

03 Cze 2011, 22:04

Witam. Mam dosyć nietypowy problem. W sumie nie jestem pewna czy ta część mi odleciała czy tylko na nią najechałam (przez otwarte okno słyszałam tylko dźwięk tego elementu), ale nie mam pojęcia, co to jest. Jeśli już rozpoznacie "to coś", proszę o jakieś ewentualne ostrzeżenia albo porady, czy mam się wybrać do mechanika.
Z góry dziękuję za pomoc.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

MałaPe
Nowicjusz

Miejscowość: J-no

04 Cze 2011, 07:13

To kawałek sprężyny i widać świeżutkie pęknięcie.Lepiej sprawdzić bo jak Tobie strzeliła to trzeba ją wymienić.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

04 Cze 2011, 07:43

Musisz czym prędzej wymienić, bo jazda z uszkodzona sprężyną nie będzie bezpieczna, a jeszcze można dodatkowo uszkodzić amortyzator.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Cze 2011, 09:27

kant95 napisał(a):To kawałek sprężyny i widać świeżutkie pęknięcie

W Clio to normalna rzecz.Zdarza sie to dośc często tak z przodu jak i na tylnej osi...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Cze 2011, 06:23

Clio mej siostry ma wszystkie 4 sprężyny pozbawione tego odcinka ,tak jakby ktoś odciął mierząc centymetrem,nie wiem od jak dawna ale chyba prawie od nowości,auto normalnie jeździ i nic się nie dzieje,normalnie siedzą w gniazdach,wysokość praktycznie się nie zmieniła,tylko charakterystyka pracy(stały się bardziej miękkie),czekam aż amorki padną,wtedy wymienię calutki komplet,możesz spokojnie jeździć,chyba ,że amorki masz nowe,to wtedy wymień,poradzisz sobie z tym sam bez problemu,tylko niestety ściągacz do sprężyn musi być :!: Prosta robota,przy okazji można wymienić łożysko amortyzatora(lub wyczyścić i przesmarować).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)