REKLAMA
Mam Renault Clio II 1.2 16V rocznik 2003. Od pewnego czasu jazda tym samochodem to dosłownie koszmar. Opiszę jakie są objawy:
- po uruchomieniu silnik pracuje na bardzo niskich obrotach i bardzo często gaśnie więc czasem trzeba próbować kilka razy zanim odpali,
- z kontrolka mi to prawdziwa dyskoteka: przeważnie zapala się lub mruga kontrolka silnika, a czasem dodatkowo jeszcze jedna - ja nazywam ją "sprężyna" bo tak też wygląda, ale nie wiem dokładnie jak się nazywa i co oznacza - w każdym razie gdy się zapali, autko przestaje przyspieszać i niestety trzeba się zatrzymać i wyłączyć silnik i dopiero po kilku próbach ponownego uruchomienia lampka gaśnie
- po przejechaniu kilkudzesieciu kilometrow samochód dławi się i szarpie - to dzieje się na niskich obrotach, na wyższym biegu mu przechodzi, czasem to dławienie jest tak intensywne, że niestety nie da się jechać dalej, trzeba się zatrzymać, wyłączyć silnik, odczekać kilkanaście minut i wtedy dopiero próbować znowu odpalić - czasem dopiero po 3, 4 takiej próbie auto zaczyna działać normalnie
Oczywiście byłam z tym u mechanika, ale ten tylko wymienił świece... Faktem jest, że po wymianie świec samochód jeździł normalnie, ale po kilku tygodniach problemy powróciły. Dodam, że tankuję tylko na Shellu lub Statoil więc to chyba nie wina paliwa.
Jeśli spotkaliście się z podobnymi problemami to napiszcie o co chodzi, ewentualnie jeśli znacie dobrego fachowca z rejonu Katowic, który mógłby mi pomóc też byłabym wdzięczna za info