Renault Clio III - Brak reakcji zapłonu przy zimnym silniku

05 Mar 2009, 16:17

Witam
Mam nowe Clio III wszystko jest dobrze, tylko czasami mam problem z zapaleniem auta przy zimnym silniku. Przekręcam kluczyk do pozycji start i samochód nie reaguje, nic nie słychać. Trzymie kluczyk dalej w tej samej pozycji i dopiero po ok. 10 sekundach silnik zapala. Robi się tak nie zawsze, ale raz na jakiś czas.

Dlaczego tak sie dzieje? Czy miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam
albin
Nowicjusz

05 Mar 2009, 17:17

Jeżeli nic nie słychać,to znaczy to,że do elektromagnesu nie dochodzi napięcie ze stacyjki.Powodów moze być kilka - uszkodzone(wypalone) styki stacyjki,luźne połączenia itd.Może to być też wina np. autoalarmu,w zależności co on odcina.
Ale jak autko jest nowe,to nie mozesz sam nic w nim grzebać,bo stracisz gwarancję.Ratuje cię tylko serwis.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Mar 2009, 19:05

dzięki za wiadomość. już byłem w serwisie ale jak to serwis powiedzieli ze wszystko działa niema sie czegos złapac i to prawda bo pużniej jak już odpali to to nastepne zapalanie sa poprawne.To chyba tak jak piszesz będzie stacyjka bo ja tez tak uważam.Miałem juz 5 samochodów nówek ale takie cos pierwszy raz mi sie zdazyło a co powiesz na wilgoc?coc mam auto garazowane?Pozrawiam
albin
Nowicjusz

16 Maj 2010, 22:00

miałem ostanio lagune z takim problemem usterka błahostka nie łączył przewód strujacy bendixem.przeczuściłem go i baba pół roku mnie nie męczy
seba1916
Nowicjusz

Miejscowość: słubice woj lubuskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...