Renault Clio - nie działa wskaźnik paliwa

11 Wrz 2014, 17:35

Witam :)

Kupiłem Renault Clio z 1991 r. Jak na ten rocznik to autko naprawdę daje rade :)
Ale mam jeden problem Nie działa mi wskaźnik Paliwa , wskazówka leży (paliwa jest sporo :D ).
Dał bym rade sam to naprawić czy jednak warto oddać do mechanika ? :)

Jak będą potrzebne informacje to ja natychmiast ich udzielę :)
Wybraniec
Nowicjusz

Miejscowość: Snowidza

13 Wrz 2014, 09:03

Na początek dobierz się do kostki idącej do baku. Będą tam 4 piny. 2 do pompy paliwa (nie można ich zwierać) i 2 do pływaka. Prawdopodobnie będą to cieńsze konektorki, tego musisz się dowiedzieć. Po zwarciu (wypięta kostka) i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon wskaźnik powinien pójść na samą górę. Jeśli nie pójdzie to winny może być przewód, który ma gdzieś przerwę lub sam wskaźnik w liczniku. Jeśli pójdzie do góry to pływak.
Wyłącz zapłon i odkręć dużą nakrętkę w baku, tam jest pompa paliwa z pływakiem. Może być konieczność odłączenia dwóch gumowych przewodów od pompy paliwa. Po odkręceniu nakrętki podłącz je z powrotem (wtyczkę również) i przekręć zapłon, bez podłączenia pompa siknie ci paliwem do wnętrza auta. Po powierzchni powinna pływać taka malutka bańka na drucie. Podnieś ten drut maksymalnie do góry i obserwuj wskaźnik, powinien pójść do góry. Jeśli pójdzie to coś nie tak z banieczką, która nie pływa po powierzchni jak powinna. Jeśli po podniesieniu bańki wskaźnik nie drgnie to do sprawdzenia, przeczyszczenia potencjometr pływaka.
Po wykonaniu tych czynności napisz co zaobserwowałeś.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

13 Wrz 2014, 21:46

Dobra będę próbował to zrobić :) z Takim wytłumaczeniem na pewno coś poradzę :) Będę walczył i napisze czy się udało czy nie :)
Wybraniec
Nowicjusz

15 Wrz 2014, 12:55

Wskaźnik był popsuty :) Wymieniłem go na inny i wszytko działa pięknie :) Dzięki za Rade :) Super że sie udało to tak szybko naprawić :) Dzięki wielkie :) :ok:
Wybraniec
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...