Renault Clio - Problem z odpaleniem proszę o pomoc

12 Kwi 2009, 14:39

Wiatm
Posiadam Renault Clio 94, które ostatnio od czasu do czasu nie chce mi odpalać nie wiedząc czemu. Używam samochód większośc razy odpala normalnie aż tu nagle co jakis czas przekręcam kluczyki a on nic tylko kontrolki sie zapalą i słychać (tyk) ale nie rzęzi! chyba nie dochodzi iskra do akumulatora - zresztą nie jest to wina akumulatora bo jest dobry a podłączenie na kable nic nie pomaga ! Jedyne co poaga w tej sytuacji (zawsze) to odpalanie na odpych wtedy zawsze rusza działa i za którymś razem znowu "umiera" Macie jakieś pomysły co to może być i jak to "wyleczyć" z góry dzięki
pozdrawiam
lagerloff
Nowicjusz

• 12 Kwi 2009, 14:59

A rozrusznik kręci normalnie?,podałeś wszystko niejasno!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Kwi 2009, 15:04

Jak przekręcam kluczyk słychać tylko jednorazowe "tyk" nic nie kreci nie slychac nic wiecej nie ma zadnej innej reakcji zupelnie nic sie nie dzieje.
    lagerloff
    Nowicjusz

12 Kwi 2009, 15:13

Przepatrz sobie posty ,pisalismy już o takim samym przypadku(rozrusznik)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

12 Kwi 2009, 16:15

Sprawdziłem większość tematów ale nie ma idealnie tej samej sprawy
    Sprawdziłem jeszcze raz auto, żeby lepeij opsiac problem i jak przekręce kluczyk jest prąd światła się świecą radio gra ale nie ma żadnej reakcji nic nie kreci nic!
    lagerloff
    Nowicjusz

12 Kwi 2009, 16:23

Zacznij od sprawdzenia przewodu masowego łączącego karoserię z silnikiem ale najpierw sprawdż klemy,przeczyść je od środka ,jesli to nie da nic to siadł ci rozrusznik ,najlepiej oddaj go do regeneracji(może mieć zwarcie w uzwojeniu,mógł paść bendix lub szczotki,mogły siąść tulejki)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris I?
      Po tym jak trafił na rynek był samochodem chętnie wybieranym przez kierowców ze względu na ponad przeciętną niezawodność. Zastąpił on wcześniej produkowany model Starlet. Yaris pierwszej generacji był produkowany w ...

12 Kwi 2009, 16:46

Dziekuje za twoje odpowiedzi sprawdze w ramach mozliwości to co opisałeś jak coś komuś jeszcze przyjdzie do głowy to prosze pisać będę zaglądał jeszcze raz dzięki
    lagerloff
    Nowicjusz

12 Kwi 2009, 21:11

A czy podczas przekręcenia kluczyka w stacyjce w pozycję "rozruch",czyli w momenice jak słychać to tykanie,to kontrolki przygasają,czy świecą cały czas tak samo?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Mar 2011, 20:46

Witam! ;)
    Myślę że wiem co jest w Twoim Clio;)
    Miałem to kiedyś w swoim Oplu.
    Po przekręceniu kluczyka było właśnie takie "tyk" i nic więcej.
    Zaprowadziłem do mechanika i powiedział że to szczotki na rozruszniku do wymiany ;) Także jak chcesz go odpalic to weź jakiegoś kijka i puknij w rozrusznik ... ;))) Jak załączy to odpalisz [ załączy na pewno ] postukaj parę razy i odpal ;))

Pozdrawiam!
    Barti ;))
    Bartek1583
    Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

03 Mar 2011, 21:05

Bartek1583 napisał(a): to weź jakiegoś kijka i puknij w rozrusznik ...

Ty weż kija bejsbolowego i puknij się w głowe :mrgreen: Zobacz date postu , przemyśl ............a potem pisz . Czy na tym forum to nie jakiego regulaminu żeby nie bawić się w archeologa ? . Co nowy to odkopuje , grzebie , babrze ......itp......... zajmuje czas.
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2011, 12:24

Stary słuchaj! Tym kijkiem sam się puknij w łeb i nie wrzucaj innym...;)
    Piszę ponieważ może ktoś ma podobny problem i po co ma pisac drugi raz odnośnie tego jak ma już podane jak i co ma zrobic aby było ok ;) ))

Myśl myśl człeniu...:DDD heh xd

Miejscowość: Lublin