08 Maj 2014, 15:05
Witam !
Od jakiegoś czasu szukam jakiegoś fajnego auta w dieslu. Nawet pisałem temat tutaj na forum z pytaniem o limuzyny ale podczas poszukiwań auta w jednym z komisów sprzedający bardzo zachwalał Espace z 2006 roku z silnikiem 2,0 dci 130 KM. Miałem kilka lat temu taki samochód ale 2,2 dci i wtedy myślałem że już nigdy Renault chyba każdy wie dlaczego przez rok czasu auto stało u mechaników z powodu ciągłych awarii silnika. Auto generalnie było bardzo fajne dobrze wyposażone, duże i wygodne. Ale do tematu poczytałem trochę o tym silniku 2,0 dci i rzeczywiście wszystko brzmi dobrze zbudowany we współpracy z ludźmi Nissana, łańcuch rozrządu nie wymagający wymiany, wysoka kultura pracy i całkiem dobre opinie odnośnie bezawaryjności ale po ostatnich doświadczeniach z Renault postanowiłem się upewnić co do tej kwestii dlatego pytam tutaj czy bezawaryjny silnik 2,0dci to prawda czy jedynie złudzenia ?
Jeśli ten silnik rzeczywiście jest dobry to jaką wersję wybrać aby nie było filtra cząstek stałych ? Niestety nie udało mi się odszukać jednoznacznej informacji na temat tych filtrów tzn w jakich wersjach silnika występują ale czytałem że nie we wszystkich są te filtry.
Dziękuję
Pozdrawiam
Daniel