Renault Fluence 2011 r. - Problem z odpalaniem na zimnym silniku

12 Gru 2018, 09:24

[Fluence 11r] - problem z odpalaniem na zimnym silniku
Silnik 1.6 ( Beznzyna + LPG )
- Kupiłem autko w Czerwcu 2018. W Lipcu zrobiłem akumulator, rozrząd i olej + wymiana jednej cewki
Do zeszłego tygodnia auto sprawowało się super. Po postoju ponad 12 godzin na zewnątrz ( temperatura koło -2 ), auto odpaliło za 2 razem. Problem powtarza się teraz cały czas. Jeśli auto postoi dłużej jak 8 godzin to nie odpali za pierwszym razem. Zazwyczaj jest to drugie, trzecie przekręcenie kluczyka. Jeśli przytrzymam go dłużej na zapłonie ( mam wrażenie jakby się dławił albo nie miał "mocy" żeby zapalić ) to zapala. Na ciepłym silniku pali idealnie.
Był już u mechanika. Komputer pokazywał " wypadanie zapłonu ". Po zmianie cewek błąd znikł, ale sprawa odpalania pozostaje niewyjaśniona. Mechanik podejrzewał jeszcze że może pompa paliwa podaje źle paliwo na start, ale sprawdzał i podobno jest ok... Pomocy!!
Dodam że silnik pracuje dobrze, nie ma żadnych problemów z obrotami czy z szarpaniem itp
michal162303
Nowicjusz

12 Gru 2018, 14:02

w tej chwili nie ma żadnych błędów? a sprawdz w ten sposób.... przed odpalaniem przekręć na zapłon kilka razy aby pompka nabiła ciśnienia i wtedy sprawdz czy jest jakakolwiek różnica.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Gru 2018, 14:26

Dzięki sprawdzę, odczekam żeby auto ostygło. W tej chwili mechanik ( zaufany ) mówił że nie pokazuje już błędów. Auto stało u mechanika 3 dni - twierdził że raz auto paliło mu od strzała raz się męczył ( ale tak jak podkreślam tylko na zimnym silniku )
michal162303
Nowicjusz

12 Gru 2018, 14:28

Mówił żebym kilka dni potestował jak problem będzie dalej mam wrócić, ale widzę że naprawde ma problem ze zdiagnozowaniem. Mówił że w ostateczności wsadzi nową pompę paliwa i zobaczymy jaki będzie efekt, bo poza tym nie widzi problemów :/
michal162303
Nowicjusz

14 Gru 2018, 10:07

Przepustnica byla czyszczona i adaptowana? Jesli nie to od tego trzeba zaczac

Swoja droga problemy z odpalaniem na zimnym tego silnika w tym modelu to juz klasyka, a ASO rozkłada rece, w sieci dziesiatki tematow wkurzonych uzytkownikow ktorzy po kilka razy do serwisu juz na lawecie jechali
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Gru 2018, 10:17

Kilkakrotne "przekręcanie " kluczyka nie daje żadnych rezultatów. Natomiast jest ciekawa rzecz. Auto od strzała pali jeśli zapala się z lekko przyciśniętym pedałem gazu. Co do przepustnicy dowiem sie u mechanika. Chce jeszcze jutro z rana sprawdzić czy z tym pedałem gazu to przypadek czy nie
michal162303
Nowicjusz

14 Gru 2018, 10:20

To moze byc powiazane z przepustnica
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2018, 16:06

Typowy problem o którym bardzo głośno na forach, kolega chyba nie zainteresował się na co się zdecydował.

To ja może opiszę jakie miałem przeboje z Renault Fluence 1.6
Auto 4 letnie kupione z Salonu Renault z przebiegiem 57tyś, holowane do serwisu 15 razy na lawecie, ogromne problemy z uruchamianiem silnika na zimno, nie zlicze wszystkich elementów które serwis wymienił, od czujnika położenia wału po pompe paliwa, listwę wtryskową na koniec tłumaczyli się złym paliwem i za każdym razem zbywali. Temat jest dosć szeroko znany na forach, w największym stopniu tyczy się modelu Fluence ale wielu użytkowników Megane również zgłasza ten problem, nie liczę nawet innych upierdolicyh usterek elektryki bo musiał bym tu napisać książkę.
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Rok produkcji: 2007