Renault Kadjar 1.2 TCe - skontroluj układ wtrysku paliwa

10 Lis 2020, 00:29

Witam. Mamy w firmie 3 Kadjary 1.2 TCE, rok produkcji 2017, serwisowane, nieduże przebiegi od 70 do 90 tyś... zastanawiam się nad odkupieniem jednego gdyż kończą się leasingi, a pracownicza cena jest atrakcyjna:) Niestety w każdym z nich raz na kilka dni w czasie jazdy zapala się na 3-5 sekund żółty klucz serisowy i komunikat "Skontroluj układ wtrysku paliwa" , po 5 sekundach komunikat znika. W trakcie komunikatu nie ma żadnych innych objawów, szarpania, spadku mocy, poprostu nic. Szukałem długo w internecie, niestety bezskutecznie, jeden samochód był wstawiany 3-4 razy do ASO przed końcem gwarancji, niestety żadnych komunikatów w komputerze nie ma zapisanych. Serwisant zrobił kilka kółek dookoła salonu i akurat komunikat nie pojawił się więc nie są w stanie nic stwierdzić... może ktoś miał podobny problem w Renault i może coś poradzić....
wirtualny69
Nowicjusz

10 Lis 2020, 00:31

Prawdopodobnie FAP nadmiernie zapchany
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lis 2020, 09:28

podobno w przypadku FAP jest komunikat "sprawdź układ wydechowy" komunikat też pojawia się w czasie jazdy ale nie gaśnie po 5 sekundach tylko wyświetla się do czasu wyłączenia stacyjki - taką informację gdzieś tam otrzymałem od kogoś nieco lepiej obeznanego w Renault
wirtualny69
Nowicjusz

16 Lis 2020, 11:01

Ostatnio ktoś zasugerował czyszczenie przepustnicy, podobno jej umiejscowienie a konkretnie nie osłonięcie żadną osłoną ma wpływ na jej pracę, wykonaliśmy coś takiego zobaczymy za kilka dni jaki efekt:)
wirtualny69
Nowicjusz

16 Lis 2020, 19:12

Wydawało mi się ,ze FAP posiadają silniki 1.3 oraz 1.8 TCE,natomiast 1.2? Nie jestem pewien.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Lis 2020, 20:23

U mnie pojawiło się godzinę po przeglądzie przedzakupowym w ASO w 3 letnim Kadjarze z 2017r. Zniknęło po 20 sekundach i pojawiało się raz na 200-500km. Dzwoniłem do ASO i proponowali ignorować do czasu aż błąd będzie można odtworzyć na komputerze. Obecnie włącza się na znacznie dłużej i niemal ciągle (co 2-5 minut). Niedługo wybiorę się na diagnozę.
Jest sporo wątków o tym u innych modeli Renault.
scottx
Nowicjusz

17 Lis 2020, 21:05

Ciekawe jest to,że w każdym z tych aut taki komunikat sie pojawia,nic mi nie wiadomo o typowych problemach nękających te silniki,są starannie dopracowane , trwałe i niezawodne,jedynie pojawia się nadmierne zużycie oleju po większych przebiegach,
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Lis 2020, 21:13

Też miałem ten komunikat w służbowym kadjar-e, problem trudny w diagnozie bo komunikat nie zapisuje się w komputerze a serwisy ASO nie mają zielonego pojęcia o takim komunikacie.... m moim przypadku problem nie został rozwiązany a auto po trzech latach leasingu wróciło do banku...
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

17 Lis 2020, 21:26

Aha, mój to 1.3 TCe w automacie.
scottx
Nowicjusz

18 Lis 2020, 21:00

Siostra żony mojego brata kupiła nówkę Clio z takim silnikiem,po prostu masakra,skrzynia bezstopniowa,jechałem tym autkiem,do dzisiaj jestem w lekkim szoku, kulturą pracy ,komfortem i przyśpieszeniem,po prostu poezja,coś wspaniałego,po prostu,wydawało mi się,że jadę elektrykiem,tak cichutko w kabinie,Mercedes W204 mojego brata nie zrobił takiego wrażenia na mnie jak Renault.Zastanawiam się jaki wpływ na świecenie się kontrolki może mieć nagar,oraz, lub, stan akumulatora.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Lis 2020, 22:54

Stan akumulatora powoduje w Renówkach mase innych komunikatów ale nie powoduje tego komunikatu:) od błędu skrzyni biegów po zablokowany automatyczny hamulec ręczny:0
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

28 Gru 2020, 09:47

@wirtualny69 udało się rozwiązać problem?
scottx
Nowicjusz

06 Lut 2021, 23:51

U mnie problem rozwiązany. Mechanik normalnie wykrył komputerem błędy związane z płynem chłodniczym. Kilka telefonów po znajomych i udało się ustalić że jest to termostat silnika z elektroniką (jeden z dwóch) taki za 350zł.
Po wymianie problem już nie występuje.
scottx
Nowicjusz