Renault Laguna 3 2.0 benzyna 2007 - trzęsie i pokazuje dużo błędów

02 Lip 2019, 08:11

Błędy;
P0261
P0300
P0420
P0270
P0267
P0264
Co to może być? Wymieniłem już cewka 3 ponieważ na początku pokazywalo tylko dwa błędy cylinder3 więc wymieniłem cewke na 3 Cylinrze ale samochód dalej trzęsie i nie działa prawidlowo;/ i czy sonda lambda ma do tego coś? Bo już dużo wcześniej mi się pokazalo że blad sonda lambda ale nie naprawiłem tego .Proszę o wskazówki może ktoś miał podobny problem.
Norbert1996
Nowicjusz

• 02 Lip 2019, 10:52

W pierwszej kolejności trzeba poznać te błędy i za co one odpowiadają. Dopiero wtedy można myśleć o jakiejś diagnozie.

P0261 - wtryskiwacz cylindra 1 - niski sygnał (cylinder 1 injector circuit low)
    P0264 - wtryskiwacz cylindra 2 - niski sygnał (cylinder 2 injector circuit low)
    P0267 - wtryskiwacz cylindra 3 - niski sygnał (cylinder 3 injector circuit low)
    P0270 - wtryskiwacz cylindra 4 - niski sygnał (cylinder 4 injector circuit low)
    P0300 - wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach (Random/Multiple Cylinder Misfire Detected)
    P0420 - wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości (Catalyst System Efficiency Below Threshold Bank 1)

Sytuacja trochę rozjaśniła się i tu masz problem z wszystkimi wtryskami i losowym wypadaniem zapłonu na cylindrach. W pierwszej kolejności sprawdziłbym kompresję na poszczególnych cylindrach. Dalej napięcie na wtryskach i jeszcze pompę paliwa czy podaje odpowiednie ciśnienie.
    Jak uporasz się z tymi błędami to zostanie Ci P0420 który oznacza najprawdopodobniej problem z katalizatorem który już jest na wykończeniu ale trzeba to sprawdzić jak układ zapłonowy będzie całkowicie sprawny.

Norbert1996 napisał(a):czy sonda lambda ma do tego coś? Bo już dużo wcześniej mi się pokazalo że blad sonda lambda ale nie naprawiłem tego
    Jaki miałeś błąd związany z sonda lambda? Ten z katalizatorem raczej jej nie dotyczy i sonda prawdopodobnie jest dobra.

Jak naprawisz problem z wtryskami i wypadaniem zapłonów to trzeba by było sprawdzić jak wygląda wykres drugiej sondy podczas jazdy będzie widać jak pracuje i wtedy będzie można to bliżej zdiagnozować.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

13 Lip 2019, 09:40

Witam naprawiam samochód po tym jak trzęsie co pisałem w poprzednim poście wymienilem sondę lambda 4 świece wszystkie cewki skręciłem wszystko razem i próbuje odpalić ale samochód nie czyta karty nie odpala A w akumulatorze zaczęło coś stukac ;/ co to może być?
    Ostatnio edytowany przez Kao, 13 Lip 2019, 13:49, edytowano w sumie 1 raz
    Powód: Nie zakładaj nowych tematów dotyczących tego samego problemu!!!
    Norbert1996
    Nowicjusz

15 Lip 2019, 12:34

Witam mam laguna 3 2.0 16v 2007 I auto nie może odpalić tzn kreci rozrusznik ale nie ma iskry na swiecach bo sprawdzalismy. Nie mam pomysłu już co może być zalewa cały czas świece jak próbuje odpalić . Osuszylem świece i zamowilem czujnik polozenia wału bo podobno ma to dużo wspólnego . Może orientuję się ktoś czy może jakieś bezpieczniki w komorze silnika odpowiadają za zapłon albo za iskre na świecach? I dlaczego WGL nie pojawia się iskra
    Norbert1996
    Nowicjusz

15 Lip 2019, 12:48

Norbert1996 napisał(a):nie ma iskry na swiecach bo sprawdzalismy
    Na żadnej świecy nie ma iskry? Czy prąd dochodzi do cewek? Sprawdzaliście to?
    Norbert1996 napisał(a): Nie mam pomysłu już co może być zalewa cały czas świece jak próbuje odpalić
    No trzeba przywrócić iskrę na świecach inaczej będzie tak się działo jak opisujesz i świece będą zalewane.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

15 Lip 2019, 16:04

Norbert1996 napisał(a):w akumulatorze zaczęło coś stukac ;/ co to może być?
    Jak to stuka coś w akumulatorze? Może to jakiś przekaźnik który jest obok niego? W samy akumulatorze nie ma co stukać? Sprawdź napięcia na klemach i czy są poprawnie podłączone i nie są luźne.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 Lip 2019, 22:52

Sprawdzalismy kable i prąd dochodzi do cewek. Nie ma na żadnej świecy iskry. Zamówiłem ten czujnik położenia wału może coś da to .
    Norbert1996
    Nowicjusz

16 Lip 2019, 13:07

Norbert1996 napisał(a):Zamówiłem ten czujnik położenia wału może coś da to .
    Jak wymienisz daj znać czy to pomoże. Bezpieczniki wszystkie sprawdzałeś?
    Cichy77
    Forumowicz VIP